Gazdaság

Közel 10 milliárd a közintézményeknek

Közel 10 milliárd a közintézményeknek

2011. május 15., vasárnap
Közel 10 milliárd a közintézményeknek

Összesen 9,28 milliárd forint európai uniós támogatást nyertek el épületenergetikai korszerűsítésre állami felsőoktatási- és egészségügyi intézmények – jelentette be Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma és energiaügyekért felelős államtitkára vasárnap a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán Budapesten.

Az egyetemi kar 189 millió forintot kap az Új Széchenyi-terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) vissza nem térítendő támogatásaként.

Bencsik

bejelentette, hogy a megújuló energiával történő épületkorszerűsítésre szóló, a nagy érdeklődés miatt lezárt pályázatot hamarosan újra megnyitják, mert a KEOP 2013. évi összegéből 2,6 milliárd forintot átcsoportosítanak erre. Várhatóan júniusban pedig két új energetikai pályázati konstrukciót indítanak: az egyik az 1992 előtt épült családi házak korszerűsítését, a másik új épületek energiahatékony megoldásait támogatja. Az államtitkár a 9,28 milliárd forint értékű pályázatok eredményeként megvalósuló beruházások hatását számszerűsítve közölte: ezeknek az intézményeknek évi 130 ezer gigajoule energia megtakarításával 400 millió forinttal csökken az energiaköltségük, és 30 ezer gigajoule energiát termelnek majd évente a beépített megújuló energiaforrások. A leginnovatívabb technológiákra is nyertek el támogatást, amit a magánszféra számára mintaprojektnek tekintenek – fűzte hozzá. Az államtitkár megjegyezte, hogy a beruházásoknak gazdaságélénkítő és munkahelymegtartó hatásuk is van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.