Gazdaság

Jövőre kisebb lesz az egyszázalékos torta

Jövőre kisebb lesz az egyszázalékos torta

2011. május 12., csütörtök
Jövőre kisebb lesz az egyszázalékos torta

A január elsejétől érvényes új adórendszer miatt a civilszervezetek becslése szerint 30 százalékkal is csökkenhet az egyszázalékos felajánlások összege - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

Az egyszázalékos felajánlások összege 80 millió forinttal, 9,9 milliárd forintra csökkent tavaly. De a rendszerben vannak még tartalékok: az adózóknak csupán 54 százaléka rendelkezik az egy százalékról. Így jelenleg a civileknek és az egyházaknak összesen felajánlható 30 milliárd forint körüli elméleti keretből csak 17 milliárdról rendelkeznek az adózók. A civilszervezetek finanszírozása annak nyomán zsugorodhat, hogy a magánszemélyek és a társaságok civilszervezeteknek történő felajánlásai már nem csökkentik a személyi jövedelemadót, illetve a társaságiadó-alapot. A lehetőség csak abban az esetben marad fenn, ha egy cég több évre szóló támogatási szerződést köt a kiválasztott civilszervezettel, amelyben vállalja, hogy négy éven keresztül egy meghatározott összeggel támogatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.