Gazdaság

Május közepéig igényelhető a területalapú támogatás

Május közepéig igényelhető a területalapú támogatás

2011. április 12., kedd
Május közepéig igényelhető a területalapú támogatás

Az egységes területalapú támogatást május 16-ig igényelhetik a termelők. A kérelmeket elektronikus úton, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján lévő e-Egységes kérelem menüponton keresztül, ügyfélkapus bejelentkezés után lehet kitölteni és beadni – tájékoztatta portálunkat Oláh Rajmund agárkamarai szaktanácsadó.

A 2011-es területalapú támogatások igénylése során a tavalyi jelszavak és kódok érvényesek, ezért a 2010-ben megkapott tájékoztató levelet magukkal kell vinniük a gazdáknak. Szükséges továbbá a földhasználati lap is és a tavalyi a területalapú támogatás MVH-határozata. Azok, akik tavaly nem igényeltek területalapú támogatást, azoknak új jelszót kell igényelniük, melyhez a G946-os nyomtatványt a falugazdásztól vagy az agrárkamarai szaktanácsadóktól kérhetik. „A minimális parcellaméret szántó esetében 0,25 hektár, kivéve gyümölcsös, ahol 0,1 hektár. Viszont a minimális területnagyságnak összességében el kell érnie az egy hektárt” – hangsúlyozta

Oláh Rajmund.

A rendeletben szereplő összesen 20 jogcímen pedig kiegészítő támogatást is igényelhetnek a gazdák, ám ehhez a falugazdásztól igazolást kell kérni, amit postai úton el kell küldeni az MVH-hoz. Ökológiai termesztés esetén pedig az erről szóló igazolást kell postázni, szintén a hivatlaba. „Akik pedig környezetvédelmi vagy természetvédelmi gyeptelepítésben vesznek részt, azoknak be kell küldeni a művelési ág változásról a földhivatali igazolást az MVH-ba” – tette hozzá. A május 16-ai határidő után is elfogadják a kérelmeket, ám ekkortól már naponta egy százalékkal csökken a támogatás mértéke, a június 9-e után beérkezett kérelmeket pedig az MVH elutasítja. A már benyújtott kérelmeket szankciómentesen május 31-ig lehet módosítani. A beadással kapcsolatban felmerült kérdésekben az agrárkamarai szaktanácsadók és a falugazdászok nyújtanak segítséget a gazdáknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.