Gazdaság

Hamarosan termálvízzel fűtenek Makón

Hamarosan termálvízzel fűtenek Makón

2011. április 1., péntek
Hamarosan termálvízzel fűtenek Makón

Megkezdődött a termálprojekt kivitelezése Makón; a beruházás hatására hamarosan termálvíz energiával fedezik több mint 1200 lakás fűtésigényét és a makói gyógyfürdőben is felhasználják majd a hőenergiát - közölte Buzás Péter (MSZP) polgármester pénteken az MTI-vel.

A városvezető elmondta: a projekt 950 millió forintba kerül, melyből mintegy 445 millió forint uniós támogatás. A fennmaradó forrást az önkormányzattal koncessziós szerződésben levő Materm Kft. biztosítja. A távhő szolgáltató ettől a kft.-től vásárolja majd önköltségi áron a hőt, s ennek köszönhetően ősztől várhatóan több mint 20 százalék körüli távhődíj csökkenés valósulhat meg. Mint a polgármester fogalmazott, eddig dobogósnak számítottak a távhő-díjban, hiszen egy kis lakásszámot átfogó, ezáltal nem hatékony távhőrendszer működött. Emellett fontos elemnek nevezte, hogy mind az önkormányzati intézményeknél, mind a távhő rendszerben több mint 90 százalékkal csökken a gázfelhasználás és a károsanyag-kibocsátás, a jelenlegi nulláról 95 százalékra nő a megújuló energia aránya. Ezzel évente csaknem 2,2 millió köbméter - 74 540 GJ energiájú - földgáz elégetését lehet elkerülni, a szén-dioxid-emisszió pedig évi 3847 tonnával csökken, ráadásul a károsanyag-kibocsátást rendkívül kedvező fajlagos áron sikerül mérsékelni - tudatta

Buzás Péter

. A mostani egyszeri távhődíj csökkentésen kívül a koncessziós szerződés a későbbi áremeléseket a gázáremeléshez köti. Az emelés 50 százalékával lehet majd növelni a távhő díját Makón. A nyár közepére befejeződő beruházás során teljes körűen felújítják a már meglévő, Kelemen László utcában működő 92 Celsius fokos termálvizet adó kutat. Megépül egy, a forró víz energiáját optimálisan hasznosító rendszer 3100 méternyi termálvezetékkel, átalakítanak egy már működő fűtőművet, korszerűsítik az érintett lakóépületek hőközpontjait, újakat létesítenek, s elvégzik a szükséges épületgépészeti átalakításokat, és két visszasajtoló kutat is fúrnak. A rendszerben 92-ről 55 fokra a távhő hűti le a vizet, 55-ről 35-re pedig a városi fürdő. A most felújításra szánt termál kutat a rendszerváltás előtt fúrták, mely több mint 2700 méter mélyről, 98 Celsius fokos vizet adott. A víz azonban nagyon sok és rossz összetételű sót valamint egy olajszármazékot, fenolt tartalmazott ezért már évek óta elzárták. A kutat az önkormányzat biztosította a projekt számára, hogy azt felújítva már a fűtéshez szükséges minőségű vizet tudják kinyerni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.