Gazdaság

Egyre kevesebb húsvéti csokoládét adnak el

Egyre kevesebb húsvéti csokoládét adnak el

2011. április 15., péntek
Egyre kevesebb húsvéti csokoládét adnak el

A húsvéti szezonális édességekből 2010-ben kevesebbet adtak el, mint az azt megelőző évben; a csokik döntő többsége tejcsokoládéból készül. A Nielsen piackutató vállalat MTI-hez pénteken eljuttatott felmérése szerint a húsvéti szezonális édességek kiskereskedelmi forgalma évek óta lassan csökken. A 2010-es ünnepi időszakban bolti eladásuk az előző évhez képest 1 százalékkal volt kisebb, mintegy 2,7 milliárd forint. A cég kiskereskedelmi indexe szerint a mennyiség 8 százalékkal csökkent, a forgalom mintegy 820 tonna volt.

Míg évekig a csokoládétojás volt a legnépszerűbb termék, tavaly ezt a csokinyúl - értékben - megelőzte; a tojás piacrésze 38 százalékra csökkent, míg a nyúlé 40 százalékra emelkedett. A piaci részesedést tekintve utánuk a más ajándékot is tartalmazó édességcsomagok következtek 8 százalékos részaránnyal, ezeket a hagyományos csomagok és a csokoládéból készült kacsa, bárány, csibe követte 7-7 százalékkal. A Nielsen kiemelte, hogy ez a piac gyorsan átalakul: 2004-ben csokoládéfajta szerint mennyiségben a húsvéti figurák kétharmada készült nugátból, 2010-ben viszont már a drágább tejcsokoládéra jutott majdnem kétharmad rész, 62 százalék, a nugátos figurák mutatója pedig 28 százalékra csökkent. A drágább étcsokoládé mutatója 7 százalék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.