Gazdaság

Az épületenergetikai program 90-100 milliárd forint építőipari megrendelést jelent

Az épületenergetikai program 90-100 milliárd forint építőipari megrendelést jelent

2011. április 10., vasárnap
Az épületenergetikai program 90-100 milliárd forint építőipari megrendelést jelent

Az idén mintegy 90-100 milliárd forint megrendelést hozhatnak az építőiparnak a már meghirdetett épületenergetikai programok - közölte Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkára vasárnap Budapesten.

A XVII. kerület Pesti út 157-es számú, már korszerűsített lakótelepi épület előtt

Nagy Anna

kormányszóvivő elmondta: az épület a Zöld Beruházási Program (ZBR) keretében újult meg. A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 10 milliárd forinttal emelte meg azt a kedvező kamatozású hitelkeretet, amit panelfelújításra lehet felhasználni. A tízemeletes épület épületenergetikai felújítása 135 millió forintba került - tájékoztatta a jelenlévő újságírókat

Ríz Levente

, a kerület polgármestere. Hozzáfűzte: a beruházás egyharmadát a ZBR, egyharmadát pedig az önkormányzat támogatásából finanszírozták.

Bencsik János

ehhez hozzátette: a fűtéskorszerűsítés eredményeként évi 115 tonnával csökken a szén-dioxid kibocsátás, 50 százalékkal kevesebb energiát kell felhasználni az épületben és ez 30-45 százalékkal mérsékli a lakók költségét. Az államtitkár arról is szólt, hogy a héten ítéltek meg 242 pályázatnak 13,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást a ZBR panel kettő program keretében. Ebből 23 500 lakás kaphat 40-45 százalékos vissza nem térítendő támogatást az épületenergetikai felújításhoz: szigeteléshez, nyílászáró cseréhez és fűtéskorszerűsítéshez. A 13,2 milliárd forint támogatás 27-28 milliárd forint építőipari megrendelést generál. Ezek a beruházások évi 23-25 ezer tonnával csökkentik a szén-dioxid kibocsátást. A nyertes pályázók hamarosan megkapják az értesítést, és négy hónapjuk lesz a szerződés aláírására. Egy-egy épület felújítása 3-4 hónapig tart - magyarázta Bencsik János -, így akár a fűtési idényre már elkészülhetnek. A nyertes pályázatok többsége, 55-60 százaléka budapesti, de 30 városban is vannak pályázatnyertes lakóközösségek. További megrendelést jelenthet az építőipari kis- és középvállalkozásoknak az, hogy a Környezet- és Energetikai Operatív Program (KEOP) keretében 35 milliárd forint értékű pályázatról már döntöttek, és további ötmilliárd forintnyiról a hónap végéig születik döntés. Ezeket a támogatásokat oktatási és nevelési-, egészségügyi és közintézmények kapják meg épületenergetikai beruházások támogatásaként - mondta Bencsik János. A ZBR programról szólva az államtitkár hangsúlyozta, hogy azt a szén-dioxid kvóta eladásából finanszírozzák, az értékesítésből származó bevételt csak erre lehet fordítani. Elmondta azt is, hogy felgyorsították a ZBR panel egyes program kifizetéseit azért, hogy az építőipari kis- és középvállalkozások, amelyek ezekben a beruházásokban vettek részt, ne lehetetlenüljenek el. Az első negyedévben négymilliárd forintot fizetettek ki abból, amit az előző kormány vállalásaként 2012 végéig kellett volna, és az év végéig még további 12 milliárd forintot kaphatnak meg a ZBR panel egyes programban résztvevők. Bencsik János közölte azt is, hogy május végén, június elején teszik közzé azokat a pályázatokat, amelyeken 1992 előtt épült családi házak épületenergetikai korszerűsítését támogatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.