Gazdaság

A szélerőművek csökkentenék a lakossági áram árát

A szélerőművek csökkentenék a lakossági áram árát

2011. április 30., szombat
A szélerőművek csökkentenék a lakossági áram árát

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy minél nagyobb arányban vesznek részt a szélerőművek a villamosenergia-termelésben, középtávon annál nagyobb mértékben csökken a lakossági áram ára - közölte a Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT).

A szélenergia-ipar meghatározó szereplői által 2010-ben alapított társaság közleménye dán, német és osztrák tapasztalatokra hivatkozik.

Hoffmann László

, az MSZIT elnöke szerint a jelenlegi, kilowattóránként 45-55 forintos lakossági villanyárhoz képest a széllel termelt villamos energia ára a beruházások megtérülését követően akár a harmadára is csökkenhet. Jelenleg 330 megawatt szélerőmű-kapacitás működik Magyarországon, a Nemzeti Megújuló Energia Cselekvési Terv ezt 10 év alatt 750 megawattra növelné - olvasható a közleményben. A projektek előkészítettsége alapján ugyanerre a 2020-as időszakra több mint 2000 megawatt kapacitás is kiépülhet. A szélerőművek nemcsak olcsó áramtermelők és így árstabilizáló hatásúak, hanem tiszta és helyben található energiaforrást jelentenek. A szélenergia szektor bővülése a gazdaság számára is lehetőségeket teremtene - hangsúlyozza Hoffmann László a közleményben -, mert a beruházási költségek mintegy 30 százalékában a magyar építőipari cégeknek és szélerőmű alkatrészeket gyártóknak adna megrendelést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.