Gazdaság

1300 milliárd forint vidékfejlesztésre

1300 milliárd forint vidékfejlesztésre

2011. április 27., szerda
1300 milliárd forint vidékfejlesztésre

Még közel 250 milliárdot fordíthatunk 2013-ig agrárfejlesztésre, ráadásul az eddig elköltött pénzek ügyében bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt eljárások indultak az Állami Számvevőszék jogi osztályának feljelentése alapján.

Minderről az SZTE Mérnöki Karán beszélt Holman Magdolna osztályvezető helyettesítette Az Állami Számvevőszék és a közpénzek hatékonyabb felhasználása a vidékfejlesztésben című alőadsásban,a ki Domokos Lászlót, az ÁSZ elnökét helyettesítette a pulpituson. Nyilvános előadásában hangsúlyozta, Magyarországnak és az EU-nak is egy sor új kihívással kell szembenéznie, ilyen a klímaváltozás, a gazdasági válság következményei, a természeti katasztrófák, a belvíz, az árvíz, az üzemanyagárak folyamatos növekedése. Magyarországnak egyik stratégiai ágazata, amely segíthet a válságból való kilábalásban, a vidékfejlesztés, ezen belül is a mezőgazdaság fellendítése. A mezőgazdaság részesedése a hazai GDP-ben évek óta folyamatosan csökken, azonban a maga 3,3%-ával így is jóval magasabb, mint az EU 27 országának átlaga, ami 1,6%-ot tesz ki. Az osztályvezető felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy nemzetközi mércék alapján Magyarország 83 százaléka vidékinek minősül, ezért is igényelnek megkülönböztetett figyelmet a vidékfejlesztés különböző stratégiái, amire a 2007-2013 közötti időszakban 1300 milliárd forint állt rendelkezésre. Ennek 80%-át már sajnos elköltötték, de a maradék teljes egészében a magyar mezőgazdaság és a vidékfejlesztésre fordítható. A rendelkezésre álló uniós pénzeket a lehető leghatékonyabban kell felhasználni, majd a hazai forrásokkal kiegészítve megalapozni a honi mezőgazdaság és a vidék hosszú távú versenyképességét.

Holman Magdolna többek között beszélt az ÁSZ „klasszikus” feladatáról, a költségvetési törvény, majd a Nemzeti Fejlesztési Terv végrehajtásának ellenőrzéséről. Az utóbbi esetében a számvevők felderítették, hogy az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program A nemzeti Leader központ létrehozása és 2007. december 31-ig történő folyamatos üzemeltetése elnevezésű projekt kapcsán sor került jogosulatlanul kifizetett támogatásokra, amelyek megalapozzák a bűncselekmény gyanúját. Az ÁSZ jogi osztálya ezért különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.