Gazdaság

Mi vár a stresszteszten megbukó atomerőművekre?

Mi vár a stresszteszten megbukó atomerőművekre?

2011. március 21., hétfő
Mi vár a stresszteszten megbukó atomerőművekre?

Lezajlott az energiaügyi miniszterek tanácsának mai rendkívüli ülése. Az ülést követő beszámoló szerint a atomerőműveket érintő stresszteszt kritériumait a 27 tagállam, azok nukleáris hatóságai és az Európai Bizottság fogja meghatározni. A felülvizsgálat várhatóan önkéntes lesz, de minden tagállam részt vesz majd benne. Bizonytalan, hogy a teszten megbukókra milyen sors vár majd - írja a Portfolio.hu.

Az energiaügyi miniszterek tanácsának mai rendkívüli ülését követően

Fellegi Tamás

fejlesztési miniszter, mint a tanács elnöke és

Günther Oettinger

, a Közösség energiaügyi biztosa közös sajtótájékoztatót tartott az atomenergetikai biztonsággal kapcsolatos kérdések megtárgyalását követően. A beszámoló szerint a tagországok egyetértettek abban, hogy szükséges egy egységes európai biztonsági standard kidolgozása az atomenergiával összefüggésben. A kritériumokat a japán fejlemények figyelembe vételével fogja kidolgozni a 27 tagállam, azok nukleáris hatóságai, valamint az Európai Bizottság. A felülvizsgálati szempontok meghatározását megelőzően meg fogják hallgatni az iparág képviselői is. Az energiaügyi miniszterek a következő fő területeket határozták meg a stresszteszttel kapcsolatban: földrengés és árvíz elleni védettség, technikai ellátottság, hűtési és egyéb háttérrendszerek állapota, az erőmű kora és típusa, valamint a váratlan eseményeknek való megfelelő-képesség. (Forrás:

Portfolio.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.