Gazdaság

A Pick halogatja a bértárgyalásokat

A Pick halogatja a bértárgyalásokat

2011. március 23., szerda
A Pick halogatja a bértárgyalásokat

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) Pick Szeged Zrt.-nél működő alapszervezetei a szakszervezet országos elnökségéhez fordultak, miután a társaság vezetése mostanáig nem tett konkrét javaslatot a 2011. évi bérfejlesztésre és május végére kívánja halasztani a bértárgyalásokat.

A HDSZ szerdai közleménye szerint a cégvezetés azt kezdeményezte, hogy az éves bérfejlesztést, amely az elmúlt években kialakult gyakorlat szerint április elsejével esedékes, az idén tolják el július elsejére. "A menedzsment időhúzása hátrányosan érinti a legnagyobb hazai húsfeldolgozó cégcsoport munkavállalóit. Különös tekintettel arra, hogy a húsipari szakágazatban több helyen, így a Pick Zrt.-nél is a bruttó, valamint a nettó bérpozíció 2010-ben tovább romlott. A társaságnál a 2010. évi bruttó bérnövekedés még az inflációt sem érte el" - írta a HDSZ. A szakszervezet tisztában van azzal a ténnyel, hogy a szakma nehéz helyzetével nincs egyedül Magyarországon, hogy egyes munkahelyeken semmilyen bérfejlesztés sem valósul meg éveken keresztül. A munkavállalók azt is tudják, hogy a szakágazat eredményes működését 20 éve számtalan megoldatlan gazdasági kérdés nehezíti. Így többek között a fekete forgalmazás magas aránya, a szerkezet-átalakító beruházások elmaradása, a kereskedelmi láncok árpolitikája és az import termékek növekvő versenye. Mindemellett az adóváltozások hatását és az inflációt kompenzáló szerény bérfejlesztés - valójában bérrendezés - elmaradása nem tudja ellensúlyozni a lényegesen nagyobb versenyképességi problémákat. Ezen okok miatt az érintettek nem tudják elfogadni a bértárgyalás, a bérfejlesztés elodázását. Érthetetlennek tartják, hogy egy magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező gazdasági társaságnál nem érvényesülnek az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, a kormány részvételével megkötött bérfejlesztési ajánlások - olvasható a közleményben. A Pick Zrt.-nél működő HDSZ alapszervezetek a kialakult helyzet megoldására akciótervet fogadtak el, és amennyiben a konfliktust tárgyalásos úton nem sikerül megoldani, kérik a szakszervezet országos sztrájkbizottságát a korábban bejelentett sztrájkkészültség fenntartására. A HDSZ elnöksége minden rendelkezésre álló anyagi és erkölcsi támogatást megad a Pick munkavállalóinak az idei bérmegállapodás eléréséhez, szükség esetén kész az Országgyűlés Bér- és adó monitoring bizottságának támogatását és közreműködését kérni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.