Gazdaság

Tisztességtelen tagtoborzás az Allianznál

Tisztességtelen tagtoborzás az Allianznál

2011. január 17., hétfő
Tisztességtelen tagtoborzás az Allianznál

Félmilliós bírságot szabtak ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kérelemre indult fogyasztóvédelmi eljárása során az Allianz Hungária Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár egykori tagszervezőjére. A Világgazdaság Online arról számolt be, hogy Szentes, Csongrád és Kunszentmárton térségében szórólapozásra jelentkezőt léptettek be a pénztárba a tudta nélkül.

Tápainé Palotás Zita

, az Allianz Hungária Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár egykori tagszervezője alkalmi munkát hirdetett fiatalok számára, ám azzal párhuzamosan megfelelő tájékoztatás nélkül léptette be őket a magánnyugdíjpénztárba is – áll a PSZÁF közleményében. A VG Online arról ír, hogy még tavaly júliusban újságban hirdettek alkalmi munkát fiataloknak, akikkel egyszeri szórólapozásról állapodtak meg, s előre ezer forintot fizettek a jelentkezőknek. Munkavégzéssel indokolva, utólag, tájékoztatás nélkül kérték el az ügyféltől a személyi azonosító igazolványát és aláírattak vele három nyomtatványt, amit az nem olvasott el. Az ügyfél édesanyja később felvette a hirdetővel a kapcsolatot, s kiderült, hogy őt szórólapozás ürügyén az Allianz magánnyugdíjpénztári ágazatába léptették be, melynek igazolásaként 2010. augusztus 10-én kézbesítették neki a pénztári tagsági okiratot. Az eljárás során megállapították, hogy a tagszervező újsághirdetésében kizárólag alkalmi, egyszeri szórólapozásra hívta fel az ügyfelet. A magánnyugdíjpénztári tagsági jogviszony létrehozásának lehetősége semmilyen formában nem jelent meg a hirdetésben. Tápainé a fogyasztóvédelmi eljárás során arról tájékoztatta a Felügyeletet, hogy a tagsági jogviszony létrehozását megelőzően megadta a megfelelő tájékoztatást az ügyfél részére. Ezt azonban nem tudta bizonyítani. A tagszervező megsértette a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát, ezért a Felügyelet a maximálisan kiszabható bírságot rótta ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.