Gazdaság

Felszámolják a Mórakert Szövetkezetet

Felszámolják a Mórakert Szövetkezetet

2011. január 26., szerda
Felszámolják a Mórakert Szövetkezetet

A termelői értékesítő szervezet 3,6 milliárd forintos adósságot halmozott fel 2010-re, beszállítóinak 1,1 milliárddal tartozott, ezért felszámolják – adta hírül a Kossuth Rádió.

A Csongrád Megyei Bíróság rendelte el a Mórakert Szövetkezet felszámolását, vagyis hazánk első Termelő és Értékesítő Szövetkezetének (TÉSZ) nem sikerült a konszolidáció. Tavaly márciusban még

arról számoltunk be

, hogy állami segítséget kap a Mórakert.

Nógrádi Zoltán

a város fideszes polgármestere, országgyűlési képviselő rendszeresen tárgyalt az akkori szakminiszterrel,

Gráf Józseffel

, hogy közösen találjanak megoldást a TÉSZ gondjaira, végül több százmilliós forgóeszközhitelt kapott a szövetkezet. Még 2009-ben konszolidációs tervet fogadtak el a Mórakertnél, háromszintűvé alakították a szervezeti struktúrát. Később bezárták fővárosi mintaboltjukat is. A TÉSZ 3,6 milliárdos adóssága mellett beszállítóinak több mint egy milliárd forinttal tartozott már 2010-ben. A gazdák tavaly októberben kapták meg a TÉSZ egymilliárdos tartozásának felét, s a Térségi Tükör havilap arról számolt be, hogy a fennmaradó összeghez a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) közreműködésével kidolgozott terv szerint a következő öt esztendőben részletekben juthatnak hozzá. A havilap 2011. januári számában még arról számolt be, hogy „a Mórakert-Datész több mint 600 termelője levélben köszönték meg a polgári kormány segítségét, mely alapján hozzájuthattak a sok éve elmaradt kifizetéseik nagyobbik részéhez”. A Mórakert egyébként a felszámolás alatt is működik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.