Gazdaság

3 hónap közös költség tartozás után jön a jelzálogjog

3 hónap közös költség tartozás után jön a jelzálogjog

2011. január 7., péntek
3 hónap közös költség tartozás után jön a jelzálogjog

Az eddigi fél év helyett már 3 hónap közös költség tartozás után is bejegyezhető a társasházi lakásra a jelzálogjog január másodikától - a társasházi törvényt múlt év végén módosította így az Országgyűlés.

A jelzálogjog bejegyzése a tartozás biztosítékául szolgál és a társasházi közgyűlés határozhat róla. Ezt követően a közös képviselő jár el. Amennyiben csak perben hajtható be a közös költség tartozás, akkor a bíróság - a keresetlevél megérkezését követő 30 napon belül - köteles kitűzni a tárgyalást. A bíróság az ügyet mással nem vonhatja össze, és nem szüneteltetheti azt. Új szabály az is, hogy a jelzálogjog bejegyzés három havonta - az újabb hátralékra - megismételhető. A társasházi törvény kiegészült azzal az előírással, hogy a települési - Budapesten a kerületi - önkormányzatok rendeletben szabályozhatják a társasházak nem lakás célú helyiségeinek a használatát. Korlátozásokat városképi és kereskedelmi okból tartalmazhatnak a rendeletek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.