Gazdaság

Folytatódtak a munkálatok az M43 II. és III. szakaszán

Folytatódtak a munkálatok az M43 II. és III. szakaszán

2010. december 7., kedd
Folytatódtak a munkálatok az M43 II. és III. szakaszán

A novemberi „tavasz” új lendületet adott az M43 kivitelezésének. A szokatlanul enyhe őszi időben nagy erőkkel folytatódtak a munkálatok: az autópálya második és harmadik szakaszán több munkafolyamat is befejeződött, számos területen pedig már az utolsó simításokat végzik.

Az M43 autópálya I. szakaszán zavartalan a forgalom az októberi átadás óta. A II. szakaszon a Móra Ferenc híd mederhídja a hídszekrényben vezetett kábelek megfeszítésével novemberben elnyerte teljes teherbírását, így megkezdődhet az aszfalt felhordása és a szegélyek kiépítése. A még be nem zárt pályalemezen ideiglenes áttörések biztosítják a hídszekrénybe történő bejutást és az anyagbejuttatást – ezen áttörések, illetve a dilatációk környezetének kivételével a múlt hónapban elkészült a pályalemez szigetelése is. A nyolc dilatációs szerkezet közül négy beépítése szintén befejeződött. Novemberben a kishidakon több helyen befejeződött a kopóréteg készítése, és mindenhol elkészültek a rézsűburkolások is. Befejeződött ezen kívül a csapadékvíz elvezetéséhez szükséges víznyelők beépítése, illetve azok csatlakoztatása a vízelvezető csatornára. Decemberben várhatóan elkészül a surrantók és a lépcsők építése, valamint a hátralévő áthidalt csatornák burkolása is. A II. szakasz első kilométerszelvényeit – a 47-es úti csomóponttal bezáróan – az autópálya első szakaszával együtt helyezték ideiglenesen forgalomba 2010 októberében. A 47-es út utáni területen befejeződött az aszfalt alap-, illetve kötőrétegének építése, és a pálya utolsó, ún. kopórétege is folyamatosan készül. A szakasz teljes hosszán a befejező munkák zajlanak: elkészültek a közmű keresztezési és a víztelenítési munkák, a növények telepítése pedig szintén hamarosan befejeződik. A levezető vízfolyások befogadóin a kivitelező folyamatosan végzi a medertisztítási és rendezési munkákat. Az M43 III. szakaszán novemberben szintén gyors ütemben folytatódtak a munkálatok: elkészült az útpálya kopórétege, továbbá befejeződött a burkolatjelek festése és a kishidak építése. Folytatódtak vízelvezetési és vízrendezési munkák. Az elmúlt hónapban befejeződtek az üzemi hírközlés alépítményi munkái is, a kerítésépítés és a növények telepítése pedig szintén hamarosan elkészül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.