Gazdaság

Drágulás - amerikai importból magyar kenyér?

Drágulás - amerikai importból magyar kenyér?

2010. november 4., csütörtök
Drágulás - amerikai importból magyar kenyér?

A Magyar Pékszövetség elnöke szerint nem kizárt, hogy a tél végére elfogy az itthon termett búza, és amerikai importból készülhet majd a magyar kenyér. Ez pedig legalább 50 százalékos áremelkedést jelenthet - írja az InfoRádió.

Nem tudta a kormányzat megakadályozni, hogy sok búza kimenjen az országból, viszont idén a termés jelentős része az időjárási viszontagságok miatt gyengébb minőségű - mondta az InfoRádiónak a Magyar Pékszövetség elnöke. Varga László hozzátette: ha az ország importra szorul, akkor valószínűleg csak a tengerentúli búza jöhet szóba, mert Európában is hasonló problémákkal küzdenek, mint nálunk. Bár Oroszországban, Ukrajnában és több volt tagköztársaságban is jó termés volt az idén, ezekből az országokból nem engednek exportálni. Az import jelentős dráguláshoz vezethet - hívta fel a figyelmet a szövetség elnöke, aki úgy becsüli, hogy száz forint felett lesz az import búza kilója, ezért az ebből készülő liszt ára is sokkal magasabb lehet a jelenleginél. Akár 50-60 százalékos emelés is elképzelhető a mostani árakhoz képest - tette hozzá. (Forrás:

InfoRádió

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.