Gazdaság

Ünnepel a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft.

Ünnepel a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft.

2010. szeptember 20., hétfő
Ünnepel a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft.

Új szelek az agráriumban

Tudományos ülésen emlékeztek meg a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. fennállásának 86. évfordulójáról. Szilágyi László igazgató szólt az intézmény gazdag múltjáról, ismertette a gondokkal terhelt jelent, és említést tett a reményteljes jövőről is.

A Gabonakutató a korábbi 15-20 százalékos állami támogatás után 2007-re már egy fillért sem kapott, ezért sok kutató, szakember kénytelen volt elhagyni az intézetet. Jelenleg 230 főt foglalkoztatnak, ebből 60 kutatót. Minden mostoha körülmény ellenére a kft. rengeteg díjat, elismerést kapott, 170 szabadalmi bejelentés és 158 fajtajelölés fűződik a nevéhez. Az igazgató stratégiai célnak nevezte a növénynemesítést és a kutatást, ezért az államnak el kell döntenie, milyen formában kívánja fenntartani és finanszírozni azt. Az ünnepség díszvendége

Ángyán József

, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára volt, aki az agrárium válságának okairól beszélt. A krízis nemcsak a mezőgazdaságot, hanem az egész országot megfertőzte. Magyarország adóssága 21ezer milliárd, hangsúlyozta az államtitkár, ha ehhez hozzáadjuk az önkormányzatok és a családok eladósodottságát, akkor kiderül, hogy minden lakos -- a csecsemőtől az aggastyánig – 3 millió forinttal tartozik. Az új kormány elsődleges célja megállítani, majd visszafordítani a romlási folyamatokat, és visszaszerezni az ország szuverenitását. A szegedi Gabonakutatónak meghatározó szerep jut a mezőgazdaság új stratégiájának kidolgozásában és végrehajtásában, az ágazat jövőképének megrajzolásában.

Az új kormány a jövőben nem a tömegtermelésre helyezi a hangsúlyt, hanem a minőségre, a vegyszermentes, egészséges, nem génkezelt élelmiszerek és a zöldenergia előállítására, az élhető vidék megteremtésére, ahol az élővilág fenntartása, a minőségi környezet megőrzése okán, a sokszínű és sokféle árutermelés hatására a vidéki turizmus is szárnyra kaphat, a helybeliek pedig hosszú távon munkalehetőséghez jutnak. A táj adottságait messzemenően figyelembe vevő, ahhoz illeszkedő gazdálkodáshoz szükséges mielőbb visszatérni, és őseink példáját követni. Léteznek ma Magyarországon olyan települések – figyelmeztetett Ángyán –, ahol senki sem dolgozik, mert nincs munka, és a gyerekek is ebbe a kilátástalanságba nőttek bele. Ezt a rombolást, a családok szétesését, az erkölcsi válságot sürgősen meg kell szüntetni. Kiút a mezőgazdaság átszervezésében, új alapokra helyezésében, a munkahelyteremtésben keresendő. Ehhez kiemelkedő szerep jut a kutatóintézeteknek, és az ott dolgozó szürkeállománynak. Az államtitkár az agrárium három finanszírozási feltételének megteremtéséről beszélt, amelyek nélkül nehezen tudunk majd kilábalni a válságból, és nem fog menni az ország oly annyira szükséges újjáépítése, talpra állítása sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.