Gazdaság

Agrár vállalkozásoknak fejleszt informatikai rendszert a Humansoft

Agrár vállalkozásoknak fejleszt informatikai rendszert a Humansoft

2010. július 21., szerda
Agrár vállalkozásoknak fejleszt informatikai rendszert a Humansoft

Mezőgazdasági vállalkozások számára fejleszt uniós támogatással integrált informatikai rendszert a Humansoft Kft.; az Európai Unióban egyedülálló szoftver prototípusa 2012-re készülhet el - közölte Tóth Béla, a cég ügyvezető igazgatója szerdán Mórahalmon.

A komplex vállalatirányítási rendszer a termeléstől az értékesítésig összegyűjti azokat az adatokat, amelyek most még csak „szigetszerűen” léteznek, hatékonyabbá, tervezhetőbbé téve a vállalkozások működését - mondta a szakember a fejlesztés központi helyszínén tartott sajtótájékoztatón. Az informatikai rendszer prototípusa ötezer embernapnyi tanácsadói, mérnöki, fejlesztői munkával tizennyolc hónap alatt készülhet el - közölte az igazgató. Hozzátette: a cég a 430 millió forintos összköltségű fejlesztéshez 278 millió forint támogatást nyert a Gazdasági Operatív Program pályázatán. A rendszer többek között alkalmas lesz a vezetői döntések támogatásához szükséges naprakész adatszolgáltatásra, az előírásoknak megfelelő hivatalos beszámolók elkészítésére. Segíti a majd földbérleti szerződések, tulajdoni lapok nyilvántartását, rugalmas lekérdezésekkel lehetővé teszi a különféle támogatásokhoz szükséges kimutatások összeállítását - mondta

Tóth Béla

. A szakember hangsúlyozta, azzal hogy az informatikai rendszer átláthatóbbá teszi a mezőgazdasági vállalkozások termelési és gazdálkodási folyamatait, segíti a termékek nyomon követhetőségét, hozzájárulva ezzel az egyre fontosabbá váló élelmiszer-biztonság javításához. Az 1989-ben kanadai-magyar vegyesvállalatként létrejött Humansoft Kft. jelenleg a tőzsdén jegyzett Freesoft-csoport tagja. A 180 főt foglalkoztató, informatikai megoldásait döntően a hazai piacon értékesítő cég évi 6 milliárd forintos forgalmának 80 százaléka a versenyszektorból származik. Tóth Béla elmondta, a vállalkozás 2004-ben az uniós csatlakozás idején kezdett a mezőgazdasághoz kapcsolódó informatikai projekteken dolgozni. E munka során derült ki, hogy az agrárium területén működő hazai közép- és nagyvállalkozások informatikai ellátottsága rendkívül alacsony, majd egy kutatás nyomán az is világossá vált, hogy nincs a piacon olyan integrált vállalatirányítási rendszer, amely megfelelne a mezőgazdasági cégek speciális igényeinek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.