Gazdaság

200 millióból megújult a DÉLÉP Ipari Parkja

200 millióból megújult a DÉLÉP Ipari Parkja

2010. július 20., kedd
200 millióból megújult a DÉLÉP Ipari Parkja
Uniós támogatással 200 millió forintból megújult a DÉLÉP Ipari Park víz- és csatornahálózata, amely az eddigieknél jóval korszerűbb működési környezetet biztosít a területén működő több mint 50 betelepült üzemnek és vállalkozásnak.

A DÉLÉP Építőipari Vállalattól megörökölt, elavult alapinfrastruktúra – helyenként több mint 50 éves vezetékeivel és csöveivel – már nem, vagy alig képes kiszolgálni a területén működő ipari cégek igényeit. Évente például több mint 10 ezer köbméter víz szivárgott el, ami milliós veszteségeket okozott. A korszerűsítés elodázhatatlanná vált, megvalósítására azonban nem volt elég saját forrás, uniós támogatást pedig sokáig csak az újonnan létesülő ipari parkok kaphattak. A múlt évben – részben az ipari park vezetésének és cégeinek kitartó, közös lobbizása hatására – a régebbi, úgynevezett „barnamezős” ipari parkokra is kiterjesztették a pályázás lehetőségét. Ennek köszönhető, hogy tavaly a DÉLÉP Ipari Park a tervezett 200 milliós alapinfrastruktúra- és szolgáltatásfejlesztési beruházáshoz pályázhatott EU-s forrásokra. 93,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak, ami lehetővé tette, hogy a projekt megvalósuljon. „A kivitelezés tavaly szeptemberben kezdődött, és a zord, téli időjárás, az özönvízszerű esőzések sem akadályozták, nem késleltették a munkálatokat, minden a tervezett ütemben haladt. Idén június 30-ra végeztek, jelenleg folyik az átállás a régi rendszerről az újra” – tudtuk meg

Mura Mészáros József

ügyvezetőtől. A fejlesztés eredményeképpen több mint 3500 méter vízvezeték, 1560 méter szennyvízcsatorna épült ki, és csaknem 3500 méter hírközlési hálózat védőcsövezésére került sor. Ezáltal jelentősen javult a víz minősége, megszűnt a szivárgás, a korszerű tűzcsaphálózat pedig a tűzeseti kockázatot csökkentette. Nincs több talajvíz-szennyezés, és a szennyvízhálózat korábban rendszeres dugulásai is megszűntek. Mindez nagyban javítja a működtetés gazdaságosságát. Ezek csak az első lépések. Ahhoz, hogy korszerű, vonzó, valóban európai színvonalú gazdasági környezetet teremtsenek az itt működő vállalkozások számára, további telepfejlesztések szükségesek. Az elkövetkező 3-5 év feladata lesz a most lefektetett hírközlési védőcsövekbe optikai gerinchálózatot húzni, ami lehetővé teszi majd a bérlők számára a korszerű távközlési lehetőségek, a nagy sebességű internet- és adatkommunikációs szolgáltatások igénybe vételét. Emellett elengedhetetlen az elektromos közmű-rekonstrukció, a belső villamoshálózat átépítése, valamint út-, térburkolat és járdaépítésre is szükség van. Folyamatosan figyelik a város és a régió pályázati és fejlesztési lehetőségeit, és keresik az együttműködést a szomszédos vállalkozásokkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.