Gazdaság

Gazdaság: nincs önerő, a cégek kockázatkerülők

Gazdaság: nincs önerő, a cégek kockázatkerülők

2010. május 17., hétfő
Gazdaság: nincs önerő, a cégek kockázatkerülők

A pályázati források lehívása lassú, ütemezésük kedvezőtlen, nincs önerő, ezek gátló tényezői az innovációs folyamatoknak – írja a most megjelent Dél-alföldi Régióban készült tanulmány, amely tavaly mélyinterjúkkal és kérdőívekkel az előmozdító és visszatartó hatásokat egyaránt vizsgálta, írja a NOS-SZEGED Kft. sajtóközleménye.

Problémát jelent az elvándorlás, az oktatási struktúra hiányosságai, de a szolgáltatásuk iránti alacsony kereslet is a megkérdezett kutatóintézetek, innovációs szervezetek, klaszterek életében. Legtöbben a „bizonytalanság” valamint a „bizalmatlanság” kifejezésekkel jellemezték a megkérdezés időpontjában az általános közhangulatot. A válaszadók közül többen úgy vélték, nem kedvez az innovációnak a vállalkozások kockázatkerülése, a gyengülő társadalmi kohézió és a kormányzati kommunikáció sem. A megkérdezett prominens innovációs szakemberek közül többen még nagyobb nyitottságot várnak az innováció sikere érdekében az egyetemi intézményektől. Gondot okoz, hogy egyes ötleteket, találmány-típusokat könnyen ellopnak, valamint kevés innováció-marketinges foglalkozik a dél-alföldi találmányok piacosításával. A mélyinterjús válaszadók által megnevezett összes serkentő és gátló tényezőt elolvashatják a Baross Gábor Program keretében készült

www.nosszeged.hu

címen letölthető teljes tanulmányban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.