Gazdaság

Vám- és pénzügyőrség: 25 milliárd forint bevétel a Dél-Alföldön

Vám- és pénzügyőrség: 25 milliárd forint bevétel a Dél-Alföldön

2010. január 27., szerda
Vám- és pénzügyőrség: 25 milliárd forint bevétel a Dél-Alföldön

A Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága 2009-ben 25 milliárd forint bevételt teljesített - hangzott el a parancsnokság évértékelésén szerdán, Röszkén.

Márkus András

parancsnok elmondta: a Dél-Alföldön tavaly a vámigazgatási bevételek valamivel több, mint 18 és fél milliárd forintot tettek ki, melyek összességében 15 százalékos csökkenést mutatnak az előző évhez képest. A második helyen a jövedéki bevételek teljesítettek csaknem 5 milliárd forinttal. Emellett mintegy 800 millió forint közigazgatási bírságot szedtek be, emellett valamivel meghaladta a harminc millió forintot a vámeljárások utólagos ellenőrzései során a befolyt összeg - közölte a dandártábornok. Elmondta: a 266 ezer jövedéki ellenőrzésből a legtöbb vizsgálatot a román határszakaszon végeztek el, több mint 235 ezret. Az ellenőrzések során több mint 23 ezer jogsértést tapasztaltak, mintegy 50 százalékban a román határszakaszon. Márkus András a vámeljárásokkal kapcsolatban kifejtette: az utóbbi évben exportorientált lett a térség, ami 2009-ben is jellemző volt. Ezt több mint 33 és fél ezer kiviteli ellenőrzés támasztja alá. A vámkezelések száma meghaladta a 20.600-at. A kiemelt lefoglalások között a cigarettát említette a parancsnok, melyből 27.700.000 szálat koboztak el, 698 millió forint értékben. Emellett kilenc esetben foglaltak le kábítószert, 61,5 kilogramm heroint és 52,5 kilogramm marihuánát. Elmondta: új feladatot jelentett 2009-ben, hogy a Nyomozó Hivatal beolvadt a regionális parancsnokságba. A nyomozók 1.500 esetben derítettek fel pénzügyi bűncselekményt, melyek elkövetési értéke mintegy 14 milliárd forintot ért el.

Nagy János

, a Vám-és Pénzügyőrség országos parancsnoka az MTI-nek elmondta: a 2010-es év nem lesz könnyű nemcsak a gazdasági válság miatt, de amiatt sem, hogy számos új feladat vár a szakemberekre. Ezek közt a fémhulladék kereskedelem ellenőrzésének megszervezését említette, illetve azt, hogy átszervezték a Vám-és Pénzügyőrség mobil ellenőrzési rendszerét. Ezek az egységek részben a román határátkelőhelyeken megszüntetett cigaretta ellenőrzéseket látják el belső, mélységi ellenőrzéssel, illetve feladatuk lesz az is, hogy a fémhulladék kereskedelem ellenőrzésében részt vegyenek - tette hozzá az országos parancsnok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.