Gazdaság

A belvízzel borított terület 50-60 százaléka szántó

A belvízzel borított terület 50-60 százaléka szántó

2010. január 13., szerda
A belvízzel borított terület 50-60 százaléka szántó

Az országban belvízzel borított mintegy 100 ezer hektáros terület 50-60 százaléka szántó - mondta Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára az MTI-nek szerdán.

A belvízi elöntés árt a már kikelt vetéseknek, károsítja a talaj szerkezetét, és hátráltathatja a később kezdődő tavaszi talajmunkákat is - mutatott rá a szakember.

Tóth István

szerint a mostani belvíz országosan még nem okoz jelentősebb gondot a mezőgazdaságban, lokálisan azonban már súlyos a helyzet egyes régiókban, főként Békés, Csongrád, Heves, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Nagyarányú a belvízi elöntés elsősorban a Tisza, a Berettyó és a Körösök mentén fordul elő. A MOSZ titkára hangsúlyozta: a gazdálkodóknak csak akkor van esélyük a védekezésre saját területükön, ha vízügyi szervezetek visszaemelik a vizet a természetes vizekbe. Elismerte ugyanakkor, hogy ez nehézségekbe ütközhet a folyók magas vízszintje miatt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az esetleges károk jelentősen csökkenthetők, ha a gazdálkodók kitisztítják, illetve tisztán tartják a vízelvezető árkokat. A keletkezett károk mértékét csak később, a víz levonultával lehet pontosan meghatározni - tette hozzá. Tóth István szerint tartani kell attól, hogy kedvezőtlen időjárás - intenzív csapadék és egy esetleges gyors olvadás - esetén akár megduplázódik a belvizes területek jelenlegi nagysága.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.