Gazdaság

Népszabadság: ajándék Szegednek a szerb vízummentesség

Népszabadság: ajándék Szegednek a szerb vízummentesség

2009. december 1., kedd
Népszabadság: ajándék Szegednek a szerb vízummentesség

A szegedi kereskedők azt remélik, hogy a december 19-től érvényes szerb vízummentesség fellendíti a karácsony előtti forgalmat, és a beutazók számának növekedésére számítanak a vámhivatalnál is, a magyar-szerb iparkamara pedig azt várja, hogy a magyar-szerb gazdasági kapcsolatok fellendülnek a vízummentesség megadása nyomán - derül ki a Népszabadság keddi összeállításából.

December 19-től a szerb állampolgárok is vízum nélkül léphetnek be az unió területére, igaz a vízummentesség csak a piros színű, biometrikus útlevéllel rendelkezőkre vonatkozik.

Szecsei Mihály

szabadkai közgazdászprofesszor, volt országgyűlési képviselő a lapnak elmondta: a Vajdaságban megélhetési forrássá vált, hogy az emberek Magyarországra utaznak, bevásárolnak, visszaigénylik áfát, így az áru 25 százalékkal olcsóbb lesz. A professzor szerint a határon átnyúló kereskedelem a vízummentesség bevezetése után nagy valószínűséggel erősödik. A vízum eltörlése miatt előfordulhat forgalomnövekedés a szerb határszakaszon, így a röszkei Vám- és Pénzügyőri Hivatalnál is - közölte a lappal a VPOP dél-alföldi regionális parancsnokságának szóvivője. Hozzátette: ha a forgalomnövekedés indokolja, más hivataloktól vezényelnek át a szerb határszakaszra pénzügyőröket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.