Gazdaság

Klímacsúcs: nincs jelentős áttörés

Klímacsúcs: nincs jelentős áttörés

2009. december 19., szombat
Klímacsúcs: nincs jelentős áttörés

Szombat délelőtt megállapodásra jutottak a koppenhágai klímacsúcs résztvevői: a rendkívüli hosszúságú klímakonferencia plenáris ülésen nem sikerült elérni a zárónyilatkozat elfogadásához szükséges egyhangú döntést, csupán annak "tudomásul vételére" voltak hajlandók a felek.

A jogilag nem kötelező érvényű megállapodás-tervezet tartalmáról az

Index

diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a szöveg nem határozna meg kibocsátás-csökkentési konkrétumokat az országok számára, hanem a konkrét számokról 2010 januárjáig kellene nyilatkoznia az egyes államoknak. Nem született viszont semmilyen megállapodás az emissziós piac szabályozásáról, vagyis a kvótájuknál kevesebb, illetve több szennyezőanyagot kibocsátó országok közti üzletekről, amikor előbbiek némi pénzért átvállalnak utóbbiaktól némi gázkibocsátást. A dokumentum 2 Celsius-fokban maximálná a globális felmelegedés mértékét az ipari forradalom előtti szinthez képest, és tartalmazná azt is, hogy 2020-tól évente 100 milliárd dollárral támogatnák a fejlődő országok klímavédelmi erőfeszítéseit.

Részletek az Index oldalán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.