Gazdaság

A Dél-Alföldi Operatív Program milliárdjai

A Dél-Alföldi Operatív Program milliárdjai

2009. december 17., csütörtök
A Dél-Alföldi Operatív Program milliárdjai

Az első 3 év sikersztori

kozmajozsefcim

A Dél-Alföldi Operatív Program tevékenységének első 3 éves tevékenységét értékelte Kozma József, a DARFT elnöke és Balogh László ügyvezető igazgató.

A program részeként 5 prioritás mentén (regionális gazdaság-, turisztikai célú, közlekedési- infrastrukturális, humáninfrastruktúra-fejlesztések és térségfejlesztési akciók) a magyar állam és az EU támogatásával 208 milliárd forint összegű forrás áll rendelkezésre a régió gazdasági fejlődésének elősegítésére, a foglalkoztatottság növelésére és a lakosság életkörülményeinek javítására. A fejlesztési források elérését a 2 éves akcióterv részeként meghirdetett pályázati kiírások teszik lehetővé. Az infrastrukturális és turisztikai (ezen belül is fürdőfelújítási) beruházás iránt mutatkozott legnagyobb igény, erre költötték a pályázaton szerezhető legtöbb pénzt is. A 2007 és 2008 között meghirdetett pályázatok várható hatása: megépül 80,6 km új út, 113,5 km kerékpárút, továbbá felújítanak 218,7 km útszakaszt. A regionális felzárkóztatás megköveteli a fejlesztést a környezetvédelem területén is. Ebbe az ágazatba mintegy 50 milliárd forintot invesztálnak, elsősorban az ivóvízellátás korszerűsítését és a csatornahálózat kiépítését célzó programok támogatásával. 1415 új munkahely létesült, ezzel az eredménnyel a dél-alföldi régió országosan a középmezőnyben helyezkedik el. Az említett időszakban a térség az élen jár a meghirdetett pályázatok száma és a lehívható, elnyert támogatási összegek nagysága tekintetében, és innovatív erejénél fogva az élre tört. A fejlesztési források mintegy 33 százaléka Csongrád megyébe került, ebből pedig több mint 50 százalék Szegeden és körzetében értékesült. Az első 2 évben minden pályázó csak tanulta az új pályázati rendszert, sokan nem rendelkeztek megfelelő információkkal. Mára a helyzet megváltozott, az adatok, pályázati feltételek nyilvánosak, mindenki számára elérhetők, hozzáférhetők a neten. A pályázaton sok kritériumnak kell megfelelni, rengeteg papírmunkát igényel a procedúra, olykor bürokratikusnak tűnhet az ügyintézés, de csak ilyen szigorú ellenőrzéssel és a jogszabályok maradéktalan betartásával előzhető meg a korrupció és az EU-s pénzekkel való visszaélés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.