Gazdaság

Gáz van: rossz a gáz Makón

Gáz van: rossz a gáz Makón

2009. október 9., péntek
Gáz van: rossz a gáz Makón

Leállíthatja a kanadai Falcon Oil and Gas Ltd. a gázkutatatást a Makói Árok térségében található Földeák-1 kútnál.

A kanadai cég ezt azzal indokolta, hogy partnere, az ExxonMobil Hungary (Mako) Limited javaslata szerint föl kellene hagyni a kút kutatásával. A Falcon honlapján közölt értékeléssel a Portfolio.hu is foglalkozott. Az ExxonMobil két fúrást végzett 4.358 és 4.200 méterig. Mindkét esetben igen jelentős mennyiségű víz is a felszínre került, valószínűleg egy víztározó természetes törésvonalába ütköztek. A vízréteg megőrzése érdekében állnának le a kutató fúrásokkal ezeken a szinteken - közölte a cég.

Somlyai Dóra

, a kutatásban szintén részt vevő Mol Nyrt. magyarországi kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: korainak tartják a Falcon bejelentését, hiszen a Földeák-1-es kút tesztelése, illetve eredményeinek értékelése jelenleg is tart. A magyarországi földgázkutatás azóta értékelődött fel a külföldi befektetők szemében, hogy az energia drágasága és a technológia fejlődése lehetővé teszi nem hagyományos, nehezen és drágábban kitermelhető lelőhelyek megdolgozását is. A közlemény szerint 4.358 méteres szinten az átlagos gázhozam napi 6 ezer köbméter volt egy 10 napos időszakaszon belül. Ugyanekkor 2,5-60 köbméter víz tört fel. Az e feletti, 4.200 méteres szinten végzett próbafúrás során - 46 óra alatt napi átlagban 1.415 köbméter földgáz került felszínre, ugyanakkor 200-500 köbméter víz is.

Marc A. Bruner

, a Falcon elnök-vezérigazgatója csalódást keltőnek mondta az eredmények. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a Makói Árok messze nincs teljesen feltérképezve. Hozzátette, az eddigi kutatási eredmények alapján még nem lehet végleges következtetéseket levonni a térség gázkészletéről, igen sok olyan pont van még, ahol érdemes fúrásokat végezni. Marc A. Bruner azt sem zárta ki, hogy még egy fúrást végeznek a Földeák-1 kútnál. A makói árok kutatásban a Falcon mellett részt vesz a Mol Nyrt. és az ExxonMobil leányvállalata, az ExxonMobil Kutatás és Termelés Magyarország Kft. (ExxonMobil) is. A Mol tavaly áprilisban a kutatásokról azt közölte, hogy sikeres program esetén a Makói-medencében a gázmező-fejlesztés és -kitermelés 2012-2014-ben várható. Az akkori tervek szerint a Mol és az ExxonMobil az első szakaszban, 2008-2010 között a Makó-Nyugat területen 4-6 kutat fúr, illetve repeszt, majd teszteli ezeket. A Makó-Kelet területen a már meglévő kutakat nyitják meg újra, illetve ha szükséges, újakat is fúrnak. A kutatási időszakban a nyugati területen a Mol és az ExxonMobil 50-50 százalékban részesedik, míg a keleti területen a Mol és az ExxonMobil 33,3-33,3 százalékkal, a korábbi kizárólagos tulajdonos, a Falcon pedig 33 százalékkal rendelkezik. A kutatási koncepció megvalósításának fontos része, hogy megtalálják azt a technológiát, ami a célzónában felhalmozott csapdázott gázt a felszínre hozhatja. Az ExxonMobilnak már van ilyen technológiája, amit egy észak-amerikai gázmezőn dolgozott ki. Nem biztos azonban, hogy a technológián nem kell módosítani, de a Mol úgy ítéli meg, az ExxonMobil technológiája sikeres lehet a Makói-árokban. A fúrások azonban kockázatosak: a Mol szakemberei szerint a kockázatot és a problémákat önmagában véve nem a mélység, hanem a hőmérséklet és a nyomás, valamint az a technológia jelenti, amit kutak megnyitására alkalmaznak. Igaz, Észak-Amerikában már a gáz 25-30 százalékát a Makói-medencében alkalmazandó nem konvencionális technológiával termelik ki. Egy hagyományos gázmezőn egy konvencionális kút költsége 2-4 millió dollár, s a fúrás 2-3 kilométer mélységű. A nem konvencionális kút fúrásának költsége 8-12 millió dollár, a mélysége pedig 2,5-5,5 kilométer. Az 1.567 négyzetkilométeres Makói-medencében a korábbi felmérések és nagy pontosságú becslések szerint a kitermelhető ipari gázvagyon 2 milliárd hordó egyenértéknek felel meg, azaz 340 milliárd köbméter gáz feletti vagyont képez. Az ipari vagyonnak - a jelenlegi technológiai ismeretek alapján, évi ötven kút lefúrásával számolva - a következő 30 év során mintegy 30 százaléka termelhető ki. A Portfolio.hu vonatkozó részletes cikke

ITT

olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.