Gazdaság

Két százalékkal csökkent a Pfizer profitja az első negyedben

Két százalékkal csökkent a Pfizer profitja az első negyedben

2009. április 29., szerda
Két százalékkal csökkent a Pfizer profitja az első negyedben

Két százalékkal csökkent az első negyedben a világ vezető gyógyszercége, a Pfizer Inc. profitja az egy évvel korábbihoz képest, elsősorban az erősebb dollár, a generikus készítmények versenye, és vezető koleszterincsökkentő szere gyengébb értékesítése miatt.

Az adózott eredmény így 2,73 milliárd dollár, egy részvényre 40 cent lett, az egy évvel korábbi 2,78 milliárd dollár, egy részvényre 41 centről. A bevételek 8,3 százalékkal, 10,87 milliárd dollárra csökkentek. Az elemzők 11,08 milliárd dollár bevételt vártak. A Pfizer egyúttal csökkentette profitelőrejelzését az egész idei évre: egy részvényre most 1,20-1,35 dollárt vár, a korábbi 1,34-1,49 dolláros várakozással szemben. A rendkívüli tételek nélkül a cég nyereségvárakozása 1,85-1,95 dollár részvényenként. A Pfizer, amely a magyarországi gyógyszerpiacon jelenleg a 7. legnagyobb szereplő, a Wyeth cég megvételével a 3-4. helyre lép előre - mondta Mario Gattino, az amerikai gyógyszergyártó magyarországi érdekeltségének vezetője. A Pfizer magyarországi piaci részesedése jelenleg közel 5 százalékos, a szintén amerikai Wyeth 1 százalékot tudhat magáénak. Magyarországon a két cég egyesülése ez év vége előtt, legkorábban októberben zárulhat le. A társaság január végén jelentette be hivatalosan, hogy 68 milliárd dollárért megveszi a Wyeth gyógyszergyárat. Az egyesüléssel a Pfizer termékportfóliója egyebek közt biotechnológiai termékekkel és oltóanyagokkal bővül. A Pfizer Magyarország Kft. 2008. évi bevétele 22,1 milliárd forint volt, ebben az évben - a válság hatásait bekalkulálva - a tavalyi eladások szinten tartását tűzte ki célul. Korábbi sajtóhírek szerint a Pfizer Szegeden hozna létre kutatás-fejlesztési központot. Az amerikai Pfizer a világ legnagyobb gyógyszergyártója, tavalyi árbevétele meghaladta a 48 milliárd dollárt, az idén pedig 44-46 milliárd dollár közötti árbevételt vár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.