Gazdaság

Ingatlanok elektronikus kalapács alatt

Ingatlanok elektronikus kalapács alatt

2009. február 22., vasárnap
Ingatlanok elektronikus kalapács alatt

2009-től zöld utat kapott az ingatlanok elektronikus árverése. Az APEH Dél-Alföldi Regionális Igazgatósága az Elektronikus Árverési Felületen 46 ingatlan ily módon történő értékesítését hirdette meg. 2008-ban az állami adóhatóságnál - a bevételek növelése, illetve a végrehajtással érintett adósok érdekének védelmében - bevezetésre került a lefoglalt ingó vagyontárgyak, elsősorban gépjárművek körében az elektronikus árverés alkalmazása. Az ingóértékesítés terén szerzett kedvező tapasztalatok alapján, 2009-től már az ingatlanok árverését is elektronikus úton végzi az Adóhatóság.

A Dél-Alföldi Regionális Igazgatóság az Elektronikus Árverési Felületen eddig 46 ingatlan elektronikus árverését hirdette meg, melyekre 2009. február 15-től lehet licitálni. Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye területén szántóföldek, gyümölcsösök, családi házak és egyéb ingatlanok kerülnek kalapács alá. A legmagasabb kikiáltási ár 200 millió Ft, mely egy 17 üdülőegységet magában foglaló ingatlanhoz, a legalacsonyabb pedig néhány tízezer forint, mely egy külterületi földhöz kapcsolódik. Természetesen ebben az évben az ingóságok árverése is változatlanul folyik. A jelenleg megtekinthető legdrágább gépjármű régiónkban 6 millió Ft becsértékkel kerül kalapács alá. Az on-line árverések nyilvánosak, a meghirdetett vagyontárgyak jellemző adatai és fotói az Elektronikus Árverési Felületen - a

https://arveres.apeh.hu

címen közvetlenül vagy az APEH honlapjáról átlinkelve - bárki által megtekinthetők, aki internet hozzáféréssel rendelkezik. Az elektronikus árverésen viszont licitálni csak az tud, aki okmányirodai regisztrációt követően Ügyfélkapuval rendelkezik és az Elektronikus Árverési Felületen bejelentkezik. A részvétel feltételeit az interneten közzétett Üzemeltetési Szabályzatból ismerhetik meg az érdeklődők. Az értékesítésre kerülő vagyontárgyak „a jövőbeni árverések" között a licit megkezdése előtt minimálisan 15 napig megtekinthetők. Az árverések időtartama 2009-ben - mind ingó-, mind ingatlan vagyontárgyak tekintetében - a megelőző évi 8 nappal szemben 3 nap. Ugyancsak ettől az évtől az utolsó másodpercekre spekuláló licitálók üzelmeinek kivédése érdekében az árverés időtartama automatikusan 5 perccel meghosszabbodik, ha az árverés lezárásának időpontja előtti 2 percben érvényes licit érkezik. A záró időpontig érkező ajánlatok közül az minősül érvényes árverési ajánlatnak, mely ingóság esetén eléri a becsérték 50%-át, ingatlan esetén a becsérték 65%-át, lakóingatlan esetén pedig a becsérték 75%-át. A nyertes árverési vevőnek a vételár megfizetésére az értesítés kézhez vételétől számított 8 nap áll a rendelkezésére, ingatlanok esetén azonban az árverési vevő kérelmére az adóhatóság a vételár megfizetésére 60 napig terjedő fizetési halasztást engedélyezhet, ha azt a vételár összege vagy más fontos körülmény indokolja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.