Gazdaság

Aláírták a szegedi Árkád-szerződését

Aláírták a szegedi Árkád-szerződését

2009. január 20., kedd
Aláírták a szegedi Árkád-szerződését

Botka: „Szeged számára öröm egy ilyen beruházás"

Fotó: Gémes Sándor

Ma délután írta az Árkád Üzletközpont létesítéséről az ún. településfejlesztési szerződést Szeged részéről Botka László polgármester, az ECE Projektmanagement Budapest Kft. képviseletében pedig Christoph Augustin ügyvezető igazgató és Gyalay-Korpos Gyula, a cég magyar igazgatója.

Botka László

kifejtette, hogy Szeged számára öröm, ha ebben a nehéz gazdasági helyzetben egy nemzetközi cég ilyen méretű beruházásba kezd a városban. A polgármester szerint az üzletközpont létrejöttével olyan minőségi kereskedelmi szolgáltatás jelenik meg Szegeden, ami eddig nem volt jellemző. Az üzletközpont várhatóan 1000 munkahelyet fog teremteni a megyeszékhelyen. A beruházás volumene és a megállapodás miatt a város az ECE Projektmanagement Budapest Kft.-t kiemelt partnerként kezeli és ennek megfelelően igyekszik együttműködni vele. E kiemelt partneri viszony érdekében történt 2007-ben az építési szabályzat módosítása, a Rigó utcai óvoda értékesítése, 2008-ban a tervezési munkák megkezdéséről szóló döntés és a most aláírt szerződés közgyűlési jóváhagyása is. Amint Botka László kiemelte, az üzletközpont építésének részét képezi a környező utcák felújítása is, ami kapcsolódik Szeged városrehabilitációs programjához. Ez a cég részéről mintegy fél milliárd forintnyi fejlesztést jelent és tartalmazza az utak, járdák, közvilágítás rendezését, új kerékpárutak, parkolók és egy közpark kialakítását, illetve a troli villamosvezetékeinek teljes rekonstrukcióját.

Christoph Augustin

elmondta, hogy a kb. 40 ezer négyzetméter alapterületű központban 140-150 üzlethelyiséget alakítanak majd ki. A beruházás összköltsége 130-140 millió eurót tesz ki. Véleménye szerint a szerződésben is szereplő Gutenberg utca felújítása szoros kapcsolatot teremt majd az Árkád és a belváros között. Várhatóan tavasszal megszereznek minden építési engedélyt és 2009. közepén elindulhat a projekt megvalósítása. Az ügyvezető köszönetet mondott Botka László mellett

Solymos László

alpolgármesternek is a közreműködésért és reményét fejezte ki, hogy 2010. októberében együtt nyithatják majd meg az üzletházat.

Gyalay-Korpos Gyula

az építészeti megvalósításról szólva megemlítette, hogy a pályázaton nyertes tervet már továbbfejlesztették, hiszen nem mindegy, hogy a város központi, „presztízs-jellegű" útján, a Londoni körúton milyen épület magasodik majd. A polgármester ehhez annyit fűzött hozzá, hogy az építés során igyekeznek megőrizni a Kenderfonó jellegzetes vonásait, illetve a vállalat múltját bemutató képeket, alkotásokat is elhelyeznek majd az üzletközpontban. A szerződés aláírása előtt Botka László úgy fogalmazott: „sokan irigyelnek most minket ezért a beruházásért".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.