Gazdaság

A Petrom is exportálna gázt az Arad-Szeged vezetéken

A Petrom is exportálna gázt az Arad-Szeged vezetéken

2008. június 11., szerda
A Petrom is exportálna gázt az Arad-Szeged vezetéken

A Petrom is érdekelt abban, hogy gázt exportáljon az Arad-Szeged vezetéken keresztül - adta hírül szerdán a Rompres román állami hírügynökség.

A román tájékoztatási eszköz Vlad Pavlovschit, a román gázvezeték hálózatokat birtokló és működtető Transgaz vállalat tervezési és kutatási igazgatóját idézi. A szakember egy konferencián kijelentette: a tervek szerint a 2010 januárjáig megépülő vezeték hatékonyságának felmérésére tavaly készített piackutatás szerint 11 vállalat jelezte, hogy Magyarországról vásárolna gázt, egy társaság pedig a nyersanyag kivitelében érdekelt. A szakember nem nevezte meg ez utóbbi vállalatot, de a hírügynökség piaci forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy az osztrák OMV tulajdonában lévő Petromról van szó. A Transgaz igazgatója szerint a vezeték 1,7 milliárd-4,4 milliárd köbméter közötti gázmennyiség szállítására lesz alkalmas mindkét irányba. A 109 kilométer hosszú vezetékből 62 kilométer Románia területén halad. Ennek megépítése már 2000-ben elkezdődött, és eddig 36 kilométer készült el belőle. A fennmaradó rész 12-15 millió euró nagyságú beruházást igényel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.