A főzelék az egyik legfontosabb és nagyon könnyen elkészíthető és variálható főételünk. A teljes értékű táplálkozásban fontos a növényi és az állati eredetű nyersanyagok megfelelő aránya. Ezért a főzelékek nagyon jelentős szerepet töltenek be a korszerű, egészséges étrend összeállításában, mivel előnyösen egészítik ki a húsból vagy tojásból készült ételeket.
Hozzávalók:
1 kg vegyes zöldség 15 dkg karalábé 10 dkg friss vagy konzerv zöldborsó 2 dkg só 4 dkg zsír 6 dkg liszt 1 dkg cukor 1 dl tej petrezselyem zöldje
Elkészítés:
A megtisztított zöldségeket apró kockákra vágjuk, engedjük fel annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk és főzzük meg. Készítsünk világos rántást, adjuk hozzá a finomra vágott zöldpetrezselymet és hideg tejjel felengedjük. Berántjuk, egy kis cukorral ízesítjük és jól felforraljuk. Ha konzervet használunk, azt akkor adjuk hozzá ha a többi zöldség megpuhult.
Hozzávalók:
1 doboz mirelit parajpüré 1 zsemle 2 gerezd fokhagyma só bors kb. 2 dl tej
Elkészítés:
Tejbe áztassunk zsemlét, majd egy lábasba rakjuk bele a parajt és az áztatott zsemlét és a tejet. Ízesítsük sóval, borssal, és fokhagymával, majd öntsük fel még 2 deci tejjel Forrásig főzzük, majd egy botmixerrel pürésítjük, hogy szép sima legyen az állaga.
Hozzávalók:
1 kg burgonya víz só majoránna pirospaprika olaj liszt 2 dl tejföl
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje, majd sóval, majoránnával ízesítjük. Világos rántást készítünk, levesszük a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, és belekeverjük a tejfölt. Ha a krumpli megpuhult, a rántással besűrítjük, majd újra felforraljuk. Egy-két percig főzzük, majd tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.