Gyermekkori mumusok – a főzelékek



A főzelék az egyik legfontosabb és nagyon könnyen elkészíthető és variálható főételünk. A teljes értékű táplálkozásban fontos a növényi és az állati eredetű nyersanyagok megfelelő aránya. Ezért a főzelékek nagyon jelentős szerepet töltenek be a korszerű, egészséges étrend összeállításában, mivel előnyösen egészítik ki a húsból vagy tojásból készült ételeket.
Finom főzelék
Hozzávalók:
1 kg vegyes zöldség 15 dkg karalábé 10 dkg friss vagy konzerv zöldborsó 2 dkg só 4 dkg zsír 6 dkg liszt 1 dkg cukor 1 dl tej petrezselyem zöldje
Elkészítés:
A megtisztított zöldségeket apró kockákra vágjuk, engedjük fel annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk és főzzük meg. Készítsünk világos rántást, adjuk hozzá a finomra vágott zöldpetrezselymet és hideg tejjel felengedjük. Berántjuk, egy kis cukorral ízesítjük és jól felforraljuk. Ha konzervet használunk, azt akkor adjuk hozzá ha a többi zöldség megpuhult.
Spenót

Hozzávalók:
1 doboz mirelit parajpüré 1 zsemle 2 gerezd fokhagyma só bors kb. 2 dl tej
Elkészítés:
Tejbe áztassunk zsemlét, majd egy lábasba rakjuk bele a parajt és az áztatott zsemlét és a tejet. Ízesítsük sóval, borssal, és fokhagymával, majd öntsük fel még 2 deci tejjel Forrásig főzzük, majd egy botmixerrel pürésítjük, hogy szép sima legyen az állaga.
Krumplifőzelék
Hozzávalók:
1 kg burgonya víz só majoránna pirospaprika olaj liszt 2 dl tejföl
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje, majd sóval, majoránnával ízesítjük. Világos rántást készítünk, levesszük a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, és belekeverjük a tejfölt. Ha a krumpli megpuhult, a rántással besűrítjük, majd újra felforraljuk. Egy-két percig főzzük, majd tálaljuk.