Oh, "máj" God - de finom!



Állítólag már az ókorban is ajánlották a májat a betegeknek. A szem-, bőrbetegségek és vérszegénység kezelésére használták. A máj fehérjében, A-, B1,-B12-, D-vitaminban gazdag és magas a vas-, réz-, és cinktartalma is. Ezek szükségesek a vérképzéshez, a bőr, a nyálkahártya és a szem épségének megtartásához. Igaz, magas a koleszterintartalma, de heti egy-két alkalom mindenkinek megengedett. Ezen felül nagyon finom is. A héten ízletes májjal készült ételeket kínálunk.
Resztelt máj
Hozzávalók (két személyre)
150 g máj 1 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika 1 db paradicsom 1 ek olaj fűszerpaprika
Elkészítés:
Mossuk meg a májat és az ereit levágjuk róla, majd egyforma hosszúkás szeletekre vágjuk. A hagymát forró olajon dinszteljük, megszórjuk a fűszerpaprikával, és adjuk hozzá a karikára vágott zöldpaprikát és a felkockázott paradicsomot. Hozzáadjuk a májat és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor kész megsózzuk.
Hagymás máj

Hozzávalók:
50 dkg sertésmáj 2 db zöldpaprika 2 db vöröshagyma 1 teáskanál liszt 3 ek olaj. só, bors
Elkészítés:
A májat vágjuk vékony csíkokra és borsozzuk meg. A hagymát olajon dinszteljük, majd adjuk hozzá a feldarabolt paprikát és a májat. Egy kevés időt pároljuk, figyeljünk, hogy ne sokáig, mert megkeményedik a máj, csak éppen addig pároljuk, hogy a véres színe elmenjen a májnak. Rászórjuk a lisztet és egy kevés lisztet öntünk alá. Egyet forralunk rajta és tálaljuk.
Gombás májragú

Hozzávalók
1 fej vöröshagyma 10 dkg császárszalonna 50 dkg csirkemáj 1 doboz gombakonzerv bors, majoranna, olaj
Elkészítés:
A hagymát apróra a szalonnát meg csíkokra vágjuk fel majd együtt nagyon kevés olajon pirítsuk meg. Ezután adjuk hozzá a kockára vágott májat. Ízlés szerint adjunk hozzá borsot és majorannát. Mikor majdnem kész a máj, adjuk hozzá a levétől leszűrt gombakonzervet. Öt percig pároljuk. Rizzsel tálaljuk.
Májjal töltött rántott csirkeszárny
Hozzávalók
12 db csirkeszárny 50 dkg csirkemáj 3db tojás só, bors liszt zsemlemorzsa kevés olaj A megmosott csirkeszárnyakat közé, egy-egy darab májat teszünk (ahogy nálunk a gyerekek mondják: ’a hónalja alá’ ). Majd így együtt a szárnyat és a májat sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, Duplán panírozzuk, hogy ne essen szét, majd olajon kisütjük. Burgonyapürével tálaljuk.