Gasztro

Mindennapi kenyerünket…

Mindennapi kenyerünket…

2011. február 8., kedd
Mindennapi kenyerünket…

Emlékszem gyerekkoromban, amikor Olaszországban nyaraltunk a rokonoknál, minden vacsora egy rituáléval kezdődött: a családfő elosztotta a házilag sütött kenyeret. A házi kenyérsütésben nem is a készítés folyamata a különös, hanem a hozzá tartozó saját magunknak gyártott rituáléink. E héten kenyérkészítési tippjeinket olvashatják.

Először is nézzük meg, milyen mai modern eszközöket használhatunk. • A liszt előmelegítésére kiválóan alkalmas a mikrohullámú készülék. • A robotgép dagasztópálcáival a dagasztás nehéz fizikai munkájának nagy részét elvégezhetjük. • A mai gáz- és villanytűzhelyek sütői is alkalmasak kenyérsütésre, de másként, mint a hagyományos kemence. • Ha nem ragaszkodunk a hagyományos kenyérformához, sütőformában is süthetünk. A kézzel formált tészta gyakran nem tartja meg eredeti formáját, ezért legjobb, ha sütőformát: cseréptálat, magas falú tepsit vagy akár alufólia tálcát használunk. A cseréptálban sült kenyér emlékeztet leginkább a kemencében készültre. A tálat az előírt módon vízbe áztatjuk, alufóliával kibéleljük vagy olajjal kikenjük. • A kalácstésztákat különböző formájú edényekben készíthetjük - például szív, patkó - így az ünnepi asztal különleges díszei lehetnek. A sütőt egy kicsit előmelegítjük, a cseréptálat a langyos sütőbe tesszük, kb. 10 percig a legkisebb fokozaton tartjuk (ekkor meg tovább kel a tésztánk), ezután kezdjük sütni. A sütési hőmérséklet: 220-240°C (gáztűzhelynél 4-es 5-ös fokozat). • A házi kenyérsütés legmodernebb eszköze az elektromos dagasztó és kenyérsütő gép. A legnagyobb előnye az, hogy nagyon egyszerű a kezelése. A sütőedénybe csak betöltjük a hozzávalókat. Beprogramozzuk, mikorra szeretnénk a friss kenyeret az asztalra varázsolni, és a gép megdagasztja, megkeleszti, megsüti. Mindehhez igen kevés energiát, óránként 0,2 kW-ot, tehát egy kenyér sütéséhez kevesebb, mint 1 kW-ot fogyaszt. Az így készült kenyér ára kb. fele a boltiénak.

Két különleges egyszerű kenyérrecept

Burgonyás hagymás cipó

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt, 15 dkg főtt burgonya, 2,5 dkg élesztő, 2,5-3 dl langyos tej, 5 dkg vaj, 1 fejközepes vöröshagyma, 1 kk. só, 1 kk. cukor

Elkészítés:

A főtt burgonyát áttörjük, a vöröshagymát apróra vágjuk. A többi hozzávalóval együtt dagasztógépbe helyezzük, és alaposan megdagasztjuk. A tésztát letakarva langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd cipót formálunk belőle. 30 percig pihentetjük, majd sütőlemezre helyezzük. 190 °C-ra elő melegített sütőben 45-50 perc alatt ropogósra sütjük.

Sajtos, hagymás kenyér

Hozzávalók:

45 dkg finomliszt, 1 kisebb vöröshagyma , 5 dkg vaj, 2,5 dkg élesztő, 1 ek. mustár, 18 dkg reszelt sajt, 1 kk. cukor, 2 kk. só, 1,5 dl tej , 1 dl víz, őrölt bors, olvasztott vaj a forma kikenéséhez.

Elkészítés:

A vöröshagymát reszeljük le. A többi hozzávalóval együtt helyezzük a dagasztógépbe. Tegyünk hozzá 10 dkg reszelt sajtot. Majd alaposan dagasszuk meg, és langyos helyen kelesszük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd osszuk kb. 16 egyenlő darabkára. Vajazzunk ki egy szögletes sütőformát, majd helyezzünk 8 tésztagolyót az aljára. Kenjük le vajjal, és helyezzük rá a másik 8-at. 10 percet pihentessük. Szórjuk meg a maradék 8 dkg reszelt sajttal, őrölt borssal. 200°C-on 45-50 perc alatt ropogósra sütjük

Mindennapi kenyerünkhöz tartozó ünnepek

Augusztus 20-át az Új kenyér Ünnepeként is ünnepeljük. Az új kenyér ünnepe nem népi szokás, hanem politikai akarat által vált mesterséges hagyománnyá. Az esemény jelképe a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér. A Pékek Világszövetsége 2001-ben jelölte ki október 16-át a Kenyér Világnapjának. 2004 óta Magyarországon is kisebb-nagyobb rendezvényekkel ünneplik. A németországi Ulmban található az egyik leggazdagabb gyűjteménnyel rendelkező Kenyérmúzeum. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje működtetésében Komáromban, a Monostori Erődben Kenyérmúzeum várja a látogatókat. Több érdekességet és készítési tippeket találhatunk még a

Házikenyér.hu

oldalon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.