Dolce vita, máz nélkül



A diabétesz világnapja november 14. Ezen a napon született Frederick Banting, az inzulin felfedezője. Először 1991-ben tartották meg az első diabétesz világnapot. A cukorbetegségben szenvedőknek oda kell figyelniük az étrendjükre, ezért most olyan ételek ajánlunk, amelyek összetevői jó hatással vannak a diabétesszel élőknek, de ajánljuk mindenkinek mert csökkenti a koleszterin szintet, a vérnyomást és a vércukorszintet.
Az első ilyen étel a bab, magas rosttartalmának köszönhetően már napi fél bögre is pótolja a rostigényünket. Magas magnéziumtartalma miatt az egyik legjobb a cukorbetegek számára. Egy fél bögre annyi proteint tartalmaz, mint egy szelet hús, csak zsírtartalom nélkül. Másodikként ajánljuk a spenót, a sóska és más az úgy nevezett sötétzöld zöldségeket, melyeknek szénhidrátban szegény és nagyon alacsony a kalóriatartalma. A citrus gyümölcsök a napi C-vitaminadag pótlását segítik, tehát naponta egy citrom, narancs, grapefruit vagy lime elengedhetetlen. Az édesburgonya fogyasztása az A-vitamin miatt szükséges az étrendünkbe. Az eper és a málna magas antioxidánstartalma miatt fontos, és nem utolsó sorban a joghurtok és tejtermékek édesítőszereként is használhatjuk. Kihagyhatatlan a sorból a paradicsom, melyet teljesen mindegy hogy konzerv, saláta, vagy paradicsomlé formájában fogyasztjuk magas vas, C- és E-vitamintartalma miatt elengedhetetlen. A halak kedvező hatása az omega-3 zsírsavtartalma, mely magas arányban található legfőképp a makréla, hering, tonhal vagy a lazac húsában. Azonban egyáltalán nem ajánlott olajban vagy mélyhűtőt formában. A magas omega-3 zsírsav-, magnézium- és rostanyagtartalma miatt a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása is elengedhetetlen.

Az éhség csillapítására, a mogyorófélék tökéletes csemege, ugyancsak a magas magnézium tartalma miatt, néhány fajtájuk, például a dió omega-3 zsírsavat is tartalmaz. És végül, de nem utolsó sorban a zsírcsökkentett tej és joghurt, főleg a bennük lévő kalcium hatása miatt, ami erősíti a csontokat és D- vitamin is fontos eleme a táplálkozásnak.
Párolt lilakáposzta
Hozzávalók:
4 dl zsírmentes sótlan tyúkhúsleves ½ csésze almabor ecet 2 ek vörösbor ecet 1 ek méz ½ teáskanál delikát ¼ teáskanál só 4 csésze reszelt káposzta 2 db piros alma reszelve
Elkészítése:
Egy nagy serpenyőben felforraljuk a tyúkhúslevest, a mézet, a vörösbor és almabor ecetet és hozzáadjuk a sót. Forrás után hozzáadjuk a káposztát és az almát, majd fedő nélkül, lassú tűzön kb. 30 percig főzzük. Az almát érdemes nagylyukú sajtreszelőn lereszelni.
Almagombóc
Hozzávalók:
40 dkg alma 5 dkg liszt 1 dkg zsemlemorzsa 3 db tojás 1 dl tej édesítőszer és fahéj
Elkészítése:
Az almát meghámozzuk kimagozzuk és apró darabokra vágjuk. Egy tálba tesszük hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, a zsemlemorzsát, és a lisztet. Majd gombócokat formálunk amit forró sós vízben kifőzzünk. Majd kiszedjük és megszórjuk fahéjjal és édesítőszerrel.