Házi sütemények őszi gyümölcsökből



Ilyenkor ősszel nagyon fontos, hogy sok vitamint fogyasszunk, de miért ne lehetnénk mellé egy kicsit édes szájúak is. Ezért a héten őszi gyümölcsökből készülő sütemények receptjeiből válogattunk.
A legtipikusabb és az egyik legegészségesebb őszi gyümölcs a szőlő. Leginkább a szívritmus helyes működéséhez szükséges káliumot tartalmazza, valamint C-, E- és B- vitamin csoportjai, pedig segíti az immun- és idegrendszert és az anyagcserét. A másik tipikus őszi gyümölcs a szilva, mely serkentő és frissítő hatású. Nagy szerepe van a köszvény és a reuma gyógyításánál, megszabadít a méreganyagoktól és tisztítja a szervezetet, ezért nem szabad sokat enni belőle, mert hasmenést okozhat. Alacsony nátriumtartalma miatt ajánlott a szív- és érrendszeri betegségek szenvedőinek. Végül, de nem utolsó sorban fontos még az alma. Nagy rosttartalma miatt megköti és elvezeti a nehézfémeket, és nagyon könnyen emészthető. Rendkívül hatékony az érelmeszesedés megelőzésében és gyógyításában.
Szőlős rizsfelfújt:
Hozzávalók
– 30 dkg rizs – 20 dkg piros szőlő – 20 dkg fehér szőlő – 5 dkg vaj – 16 dkg cukor – 3 tojás – 1 citrom reszelt héja – só – tej

A 30 dkg rizst másfélszeres forró sós vízbe tesszük, és miután felforrt, fedő alatt lassú tűzön főzzük. Amikor elforrt a leve, a rizshez képest kétszeres mennyiségű forró tejjel felöntjük, majd szintén lassú tűzön puhára főzzük. Hozzáadunk 8 dkg cukrot, és kihűtjük. A vajhoz hozzáadjuk a maradék cukrot és habosra verjük, hozzáadjuk a tojások sárgáit meg a reszelt citromhéjat. Ezt a masszát hozzáadjuk a kihűlt rizshez és összekeverjük. Félbevágjuk és kimagozzuk a szőlőt és ezt is hozzáadjuk. A tojásfehérjéből keményhabot verünk, majd adjuk hozzá, és lazán keverjük el. Zsírpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokon pirosra sütjük.
Habos szilvás sütemény
Hozzávalók:
– 5 tojássárgája – 32 dkg cukor – fél kocka margarin – 30 dkg liszt – 1 zacskó sütőpor – 2 dl tej – fahéj – szilva (kimagozva, félbevágva)

A tojássárgáját, a vajat és 12 dkg cukrot habosra keverjük majd a lisztet, a tejet és a sütőport összekeverjük és hozzáadjuk. Az így kapott tésztát a tepsibe simítjuk, a félbevágott szilvákat fahéjas cukorban megforgatjuk és tepsire rakott massza tetejére rakjuk, majd 20 percig sütjük. A tojásfehérjét és a 20 dkg cukrot kemény habbá verjük, majd a sütemény tetején elsimítjuk és rózsaszínre sütjük.
Almás lepény
Hozzávalók:
– 50 dkg liszt – 15 csomag sütőpor – 20 dkg margarin – 15 dkg cukor – 3 tojás – 2-3 kanál tej
Töltelék:
– 1 kg alma – 15 dkg cukor – őrölt fahéj

A sütőporral összekeverjük a lisztet és a margarint, a cukrot, a tojássárgáját és annyi tejet, hogy az édes tészta kemény legyen. Jól eldolgozzuk, és két részre osszuk. Az egyik felét kinyújtjuk és a tepsi aljára helyezzük, egy tíz percre betesszük az előmelegített sütőbe. A töltelékhez, meghámozzuk és lereszeljük az almát és hozzáadunk egy kevés fahéjat. A tölteléket rátesszük az elősütött tésztára, a tészta másik felével letakarjuk, és a tojás fehérjével megkenjük. Villával megszurkáljuk és szép pirosra sütjük. Miután kihűlt, vaníliás cukorral meghintjük, és felszeleteljük.