Eheti összeállításunkban egy egész ebédre való tökös ételt válogattunk ki. Egy kis meleg tökleves, tökfőzelék és tökpogácsa, valamint egy kis tökös rétes. Persze elkészítése külön-külön (is) ajánlott. Hatalmas mennyiségű A-vitamint tartalmaz, az amerikai indiánoktól ered, akik gyógyításra is használták. Aki sok tököt eszik, az erősebb védelmet élvez a megfázás ellen. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatással. Megfázás esetén búzacsíra-olajjal fogyasszuk az A-vitaminos töklevelet.
Hozzávalók:
60 dkg gyalult tök 1 kiskanál só 1-2 kiskanál ecet 1 vöröshagyma 4 evőkanál olaj 1 kiskanál pirospaprika 3-4dkg vaj 2 evőkanál finomliszt 2 dl tejföl fél csokor kapor
Elkészítés:
A gyalult tököt megsózzuk, és ecettel ízesítjük. Apróra vágjuk a hagymát és az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd egy liter vízzel felöntjük. Hogy a paprika ne égjen meg, mielőtt hozzáadnánk vegyük le a tűzről és a víz hozzáadása után rakjuk vissza. Utána a tököt a levével együtt belerakjuk és a vajat belemorzsoljuk. Csak addig főzzük a levest, amíg a szálak roppanósak maradnak. Utána liszttel és tejföllel behabarjuk. Felaprítjuk a kaprot, és azzal ízesítjük
Hozzávalók:
Főzelék:
450g tök legyalulva 80dkg tejföl 1 evőkanál liszt 1db kis fej sonkahagyma 1 evőkanál ecet kis csokor kapor
Pogácsa:
350g tök legyalulva 2db tojás 150g sajt só bors zsemlemorzsa olaj
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, beletesszük a legyalult tököt, megsózzuk, öntünk alá kb. egy dl vizet, fedő alatt pároljuk. Amikor már majdnem puha, rászórjuk az apróra vágott kaprot, a lisztből és tejfölből készült habarást belekeverjük és összeforraljuk. Majd ecettel ízesítjük. Egy nagy tálban a tököt összekeverjük a tojással és a reszelt sajttal és sóval, borssal ízesítjük. Ha túl lágy lenne a massza, egy kis zsemlemorzsával erősíthetjük. Pogácsákat formázunk, belehempergetjük zsemlemorzsába, utána arany barnára sütjük forró olajban, közepes lángon.
Hozzávalók:
1 kg gyalult tök 1 csomag réteslap 5 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 2 csomag őrölt gyömbér 2 csipetnyi őrölt fahéj 5 dkg vaj 10 dkg édes morzsa
Elkészítés
Felforrósítjuk a kevés vajat beletesszük a gyalult tököt és megpirítjuk. A fahéjat, a gyömbért, a cukrot és a vaníliás cukrot hozzáadjuk, és félig megpároljuk, majd lecsepegtetjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk az édes morzsát és elkeverjük. Majd a hagyományos módon feltekerjük a rétest. Előmelegített sütőbe tesszük és 180 ºC-on aranybarnára sütjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.