Gasztro

Sütik mosolygós barackból

Sütik mosolygós barackból

2010. szeptember 6., hétfő
Sütik mosolygós barackból

Az első fajták őszre értek be – talán innen származik az elnevezés. De milyen jó, hogy csak nevében „őszi” a barack. Mert így már nyáron is ehetjük, és persze mennyei süteményeket készíthetünk vele.

A valószínűleg Kínában őshonos barackot egyébként a szerzetesek terjesztették el Európában. Nekik köszönhetjük, hogy ha barackot fogyasztunk, akkor a benne lévő niacintartalom miatt jobb lesz a kedvünk. A gyümölcs remek tisztító hatású, kitűnő táplálék. Sok benne a magnézium, több, mint a kálcium, ezáltal bőségesen ellátja az izmokat és a csontokat. Emellett tartalmaz A-, C-vitamint és szelént, tisztítja a vért. Bőrápoló! Segít a légzőszerv nyálkahártyáit egészségesen tartani, ehhez a főétkezés után két-három órával fogyasszuk. Megakadályozza a székrekedést, vizelethajtó, eltávolítja a szervezetben felgyülemlett szennyeződéseket. Ráadásul 10 dekája csak 40 kalóriát tartalmaz, így nyugodtan elcsábulhatunk, ha „ránk mosolyog”.

Mézes barack édes tejfölben sütve

Hozzávalók: - 4 db megtisztított, kimagozott barack - 2 evőkanál méz - 3 dl tejföl - 3 db tojás - 8 dkg porcukor - az edény kikenéséhez vaj

Elkészítés:

A mézet karamellizáljuk, és a felezett barackokat 1 percet át forgatjuk rajta, majd az egészet kivajazott hőálló tálba tesszük. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, belekeverjük a tejfölt, s végül lazán belekeverjük a fehérjéből felvert kemény habot is. Ezt a keveréket ráöntjük a barackokra. 200 fokosra előmelegített sütőbe tesszük 10-15 percre. Amikor szépen megpirult, kivesszük és forrón tálaljuk.

Barackos csokoládészelet

Hozzávalók:

- 3 tojás - 6 dkg cukor - 8 dkg liszt - 18 dkg vaj - 10-15 dkg porcukor - 3 dl tej - 10 dkg olvasztott étcsokoládé - 1 csomag csokoládés pudingpor - 20 dkg tisztított őszibarack - a díszítéshez: 20 dkg tisztított őszibarack

Elkészítés:

A piskótához felütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, majd vízgőzön (a víz nem forrhat) gépi habverővel folyamatosan keverjük. Amikor a hab kemény, levesszük és még 3-4 percen át tovább verjük. A lisztet részletekben szitáljuk hozzá, és alaposan keverjük bele. Papírral bélelt, sütőformába öntjük a masszát, elsimítjuk. 180 fokosra előmelegített sütőben 15-20 percen át sütjük. Amikor megsült, kivesszük és a sütőpapírral együtt hideg felületre csúsztatjuk. Amikor kihűlt, lehúzzuk a papírt az aljáról. A tejet felforraljuk, majd a kikevert krémport folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük és összeforraljuk. A tűzről levéve belekeverjük az olvasztott csokoládét, és kihűlésig gyakran kevergetjük, hogy szép sima maradjon. A vajat cukorral, 15-20 perc alatt, gyors gépi keveréssel nagyon habosra keverjük, majd hozzákeverjük a csokoládés krémet. Ezután hozzáadjuk és elegyítjük a nagyon apróra összevágott barackot. A piskótát megkenjük a krémmel, hűtőbe tesszük pihenni, majd tálaláskor díszítésül a tetejére tesszük a felszeletelt barackokat.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.