Farsangi idényre mi mást ajánlhatnánk, mint egy jó kis szilvalekváros fánkot.Hozzávalók: – 1,5 kg finom liszt, – 5 dkg margarin, – 5 dkg élesztő, – 10 dkg kristálycukor, – csipet só, – 1 db tojássárgája, – 5 dl tej, – 3 dl víz, – 1/2 kg szilvalekvár, – igény szerint étolaj.
Elkészítés: A lisztet megszitáljuk. Közben az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk. A liszthez adjuk a maradék cukrot, sót, tojássárgáját és a margarint, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és jól összedolgozzuk. Közben annyi langyos vizet öntünk hozzá, amennyit megkíván. A tésztát közepes keménységűre dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik a tál oldalától, és hólyagos. A tésztát szobahőmérsékleten, letakarva megkelesztjük. Lisztezett gyúrótáblára kiborítjuk, majd szélét kicsit meghúzzuk, és tenyérnyi csíkokat készítünk. Ezekbe tesszük a lekvárt, összehajtjuk a szélét, elnyomjuk, és az egészet meghúzzuk, majd két-három fonást készítünk rajta. A két végét összenyomjuk. Forró olajban mindkét oldalát narancssárgára sütjük. Miután kihűlt, vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk. Javaslat: A fánk töltelékeként szilvalekvár híján természetesen felhasználhatunk más ízeket is, például eper- vagy kajszilekvárt. Ha nincs a kamrapolcon lekvárunk, reszelt cukros-fahéjas almát vagy magozott meggyszemeket is tehetünk a belsejébe. Édesszájúak csokoládékrémmel, vaníliapudinggal vagy gesztenyekrémmel is tölthetik.