Sör-öröm a konyhában is



Amint azt néhány héttel ezelőtti cikkünkben olvashatták, a SZEGEDma.hu a XV. Borfesztiválról heti receptajánlójában is megemlékezett. Így mi sem természetesebb, mint hogy az aktuális sörfesztivál apropóján most sör segítségével készült ételek receptjeit ajánljuk nem csak sörivók figyelmébe.
Csirke sörmártásban
- 4 filézett csirkemell szelet - 10 dkg vaj -2 evőkanál liszt - 2 üveg sör (nem kell mind, ihatsz is belőle egy pohárral) - kakukkfű - só - bors
Elkészítés:

Serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és kisütjük benne a sóval, borssal, kakukkfűvel megfűszerezett csirkeszeleteket, majd kivesszük őket. Beleöntjük a lisztet a serpenyőbe, elkeverjük a sült vajjal, majd öntsük fel sörrel. Kevergetés mellett felforraljuk, amíg mártás állagú nem lesz, majd visszatesszük a csirkeszeleteket, és átmelegítjük. Párolt vegyes zöldséggel és rizzsel tálalva pikáns és gyorsan elkészíthető étel.
Hideg-vidám citromleves
- 1 l sör - 1 üveg fehérbor - 35 dkg cukor - 6 db tojássárgája - 1 ek. liszt - 2 db citrom héja
Elkészítés:

A sört a borral és a cukorral felfőzzük. (Ettől lesz olyan vidám.) A tojássárgákat egy evőkanál liszttel, kevés borral (vagy vízzel) átlátszóvá vegyítjük, hozzátesszük a 2 citrom lereszelt, cukrozott héját. Az egészet összekeverjük az elkészített lével, és felforraljuk. Jól lehűtve tálaljuk.
Sörös zöldséggulyás
- 10 dkg szeletekre vágott császárhús (sliced bacon) - 75 dkg burgonya - 25 dkg gomba - 25 dkg vegyes leveszöldség - fél üveg világos sör - 2 nagy fej vöröshagyma - 2 húsos zöldpaprika - 2 nagy, kemény paradicsom - 10 dkg szeletekre vágott császárhús (sliced bacon) - 1 ek. piros fűszerpaprika - 1 ek. ételízesítő - 3 gerezd fokhagyma - 1 kávéskanál törött fekete bors - csipetnyi őrölt gyömbér - kedvünk szerint só
Elkészítés:

A császárhúst nagyon keskeny hosszúkás szeletekre aprítjuk, és egy fazékba tesszük. Közepes tűzön, folytonosan kevergetve kiolvasztjuk a zsírját. Ezután rátesszük a megtisztított és felkarikázott vöröshagymát. Ugyancsak folyamatosan kevergetve üvegesre fonnyasztjuk, majd a tűzről lehúzzuk, és gyorsan belekeverjük a pirospaprikát. Azonnal ráöntünk 2 evőkanál vizet (hogy a paprika meg ne égjen), ismét összekeverjük, és beletesszük a megtisztított, vastagabb szeletekre vágott gombát. Megsózzuk, megborsozzuk, ezután fedővel letakarva puhára pároljuk. Tíz perc múlva belerakjuk a megtisztított és karikára vágott zöldséget, a meghámozott és kockákra vágott burgonyát, valamint a megmosott, kicsumázott, felszeletelt zöldpaprikát. Beleszórjuk a gyömbért és az ételízesítőt, valamint a megtisztított, zúzott fokhagymát. Ráöntjük a sört és még másfél liternyi vizet. Lassú tűzön puhára főzzük. Megkóstoljuk, és ha szükséges, meg is sózzuk. Ezután tesszük bele a kis kockákra vágott paradicsomot. Néhány percnyi fövés után a tűzről lehúzzuk és már kész is ez a laktató egytálétel.
Sörkorcsolya (sós kifli)
- 50 dkg liszt - 20 dkg zsír /más zsiradékkal - vajjal, rámával - más ízű lesz/ - 2 kávéskanál só - 2-3 dkg élesztő - 1 kávéskanál cukor - kb. 1,5 dl tej
Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Ha kész, elmorzsoljuk a lisztet a zsírral, majd hozzáadjuk a sót és az élesztős tejet, és közepesen kemény masszává gyúrjuk. 6 cipóra osztjuk és betesszük a hűtőbe kb. 30-40 percre. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A cipókból egyenként kb. 25 cm átmérőjű kerek lapot nyújtunk, amelyet 8 db háromszög alakú cikkre vágunk. Az egyes cikkeket a kör szélétől felgöngyöljük úgy, hogy a háromszög hegyes vége a rolni alá kerüljön. Meghajlíthatjuk kiflinek, de ha keskenyebb, akkor meghagyhatjuk „szivarkának" is. Zsírozott tepsibe egymás mellé helyezzük a kifliket, a tetejüket megkenjük tojás sárgájával. Kb. 20-25 percig sütjük, míg szép sárga színe nem lesz. Pompás csemege behűtött söröcske mellé.