Egyház

Százezrek előtt mutatott be szentmisét Ferenc pápa

Százezrek előtt mutatott be szentmisét Ferenc pápa

A Vatikán után a legynagyobb katolikus lakosságú országban százezres tömeg követte Ferenc pápa szentmiséjét.

2024. szeptember 10., kedd
Fotó: AFP
Százezrek előtt mutatott be szentmisét Ferenc pápa

A résztvevők számáról a Vatikán a helyi hatóságok becslésére hivatkozva számolt be.

A 87 éves egyházfő egy hatalmas tengerparti sétányon, a Tasitol parkban celebrált misét a trópusi melegben. Kedd reggel Ferenc pápa konvoja a biztonsági őrök kíséretében érkezett, kiabálással és éljenzéssel köszöntötte a tömeg.

Kelet-Timor lakosságának 98 százaléka katolikus. Sokan tetőkre és oszlopokra másztak, hogy áldást kapjanak vagy megpillantsák a pápát.

Diliben mindenütt az argentin pápa arcképe látható, autókon, hirdetőtáblákon, ruhákon és kirakatokon is. A pápa délelőtt felkeresett egy iskolát, ahol fogyatékosággal élő gyermekek tanulnak, akik hagyományos szövött kendővel ajándékozták meg.

Utána a helyi papság előtt a székesegyházban a "az olyan belső ürességet és szenvedést okozó csapások ellen emelt szót, mint az alkoholizmus, az erőszak és a nők tiszteletének hiánya".

Ez az első pápai látogatás az országban - amelyet a XVI. századtól kezdve misszionáriusok evangelizáltak - a több évszázados portugál gyarmati uralom és a 24 évig tartó indonéz megszállás (1975-1999) után kinyilvánított függetlenség óta.

Az egyházfő hétfőn a hatóságokhoz intézett beszédében üdvözölte a "béke és szabadság korszakát", amely "sötét és nehéz napok" után "végre felvirradt".

Ferenc előtt II. János Pál volt az egyetlen pápa, aki 1989-ben ellátogatott Dilibe, amikor Kelet-Timor még indonéz megszállás alatt állt.

Ez a harmadik állomása Ferenc pápa ázsiai-csendes-óceáni körútjának, amely Szingapúrban zárul, ahova szerdán várják. A pápa pénteken tér vissza a Vatikánba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.