Egyház

Nemzetközi keresztény vezetői konferencia kezdődött Budapesten

Nemzetközi keresztény vezetői konferencia kezdődött Budapesten

Az esemény három napig tart

2024. szeptember 4., szerda
Nemzetközi keresztény vezetői konferencia kezdődött Budapesten

A változó világban a keresztény vezetők előtt álló kihívásokról, a lehetséges sikeres modellekről esik szó azon a háromnapos nemzetközi tudományos konferencián, amely szerdán kezdődött a Károli Gáspár Református Egyetemen az üzleti, illetve az egyetemi szféra képviselőinek részvételével.

 

A keresztény üzletember a profit és az etika mellett a keresztény értékeket is beépíti az üzleti gyakorlatba

– hangsúlyozta Trócsányi László, az egyetem rektora a konferencia megnyitóján mondott köszöntőjében. A tanácskozás etikai, történelmi, kulturális, politikai, szociálpszichológiai és teológiai szempontok figyelembe vételével járja körül a keresztény vezetés lehetséges szerepeit, példáit.

Mint Trócsányi László kifejtette, az üzletember, az etikus üzletember és a keresztény üzletember között a személyes értékrendben van a legnagyobb különbség. 

Hozzátette: a keresztény üzletember nemcsak a munkavállalók jólétére, a környezetvédelemre és a társadalmi felelősségvállalásra figyel oda, hanem jótékonysági tevékenységek támogatására is, és üzleti döntéseit a keresztény etika vezérli.

A rektor példaként hozta fel az 1946-ban alapított amerikai Chick-fil-A gyorsétteremláncot, amely 1982-ben válságba került. A vezetőség ekkor megbeszélést tartott, amelynek második napján arra jutott, hogy a vállalat akkor maradhat talpon, ha a vallási tanításokat a vásárlók kiszolgálásába, valamint az alkalmazottak és a beszállítók viszonylatába is beépíti. Mint elhangzott, a cég Isten szolgálatával lett az Egyesült Államok egyik legkeresettebb vállalkozása.

Mészáros József, a Károli Gáspár Református Egyetem Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Karának dékánja arról beszélt, hogy a 2012-ben indult Keresztény vezetői konferenciát (Christian Leadership Conference, CLC) immár hetedik alkalommal rendezik meg, és Budapestre negyven országból több mint nyolcvanan érkeztek.

A legtöbb vezetésről szóló tankönyv arról szól, hogy a sikeres menedzsmenthez jó adminisztrátornak kell lenni, és használnia kell az ismert menedzseri készségeket. Ezek mellett azonban a keresztény vezetőnek az integritás, a jövőkép, az empátia, a mentorálás, a közösségépítés és az imádság iránti elkötelezettséggel is rendelkeznie kell. A keresztény vezetés kevésbé a tekintélyről szól, inkább a szeretetről, a szolgálatról és az alázatról

– emelte ki a dékán.

Volker Kessler, az Unisa (Dél-Afrikai Egyetem) német teológiaprofesszora felidézte, hogy a kétévente megszervezésre kerülő CLC az észak-európai főiskolák hálózata, illetve az Unisa közötti hosszú távú partnerségből nőtte ki magát. Kitért arra, hogy az eddigi házigazdák között volt Norvégia, Dél-Afrika, Németország és Belgium.

 

Nyitókép: Károli Gáspár Református Egyetem honlapja

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.