Egyház

Soltész Miklós: Hitre és békére van szükség

Soltész Miklós: Hitre és békére van szükség

2024. május 27., hétfő
Fotó: Máthé Zoltán
Soltész Miklós: Hitre és békére van szükség

A kormányzat a jövőben is megad minden segítséget ahhoz, hogy a templomok megújuljanak.

Fotó: Máthé Zoltán. 

 

– Hitre, régi szent európai kultúrára és békére van szükség, nem pedig vad és nyers új erőkre – hangoztatta Babits Mihályt idézve a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap Szászváron. Soltész Miklós a Baranya északkeleti határán fekvő nagyközség római katolikus templomának megújítása alkalmából rendezett szentmisét követően kifejtette: a kereszténység legfőbb üzenete a hit és Krisztus tanítása, ugyanakkor a vallás magába ölelte a kultúrát is.

Minden évben május 26-án tartják a keresztények a Szentháromság ünnepét, amelyet a niceai zsinaton nyilvánítottak ki 325-ben, s amely azóta is a közös keresztény közösségünk alapja – hívta fel rá a figyelmet. Úgy vélekedett: ha ezt a hitvallást a jövőben is meg tudják őrizni az emberek, akkor képesek lesznek megőrizni közösségeiket, templomaikat is. Leginkább pedig a mai keresztény fiatalokon múlik, hogy szüleik, nagyszüleik, dédszüleik hite, közössége fennmarad-e, közösség és hit nélkül ugyanis szétolvad minden – fűzte hozzá.

Soltész Miklós közölte,

a kormányzat a jövőben is minden segítséget megad ahhoz, hogy a szászvári templom megújításához hasonló fejlesztések történhessenek, hogy a hit, a kereszténység segítségével a közösségek erősek maradhassanak, és tovább erősödhessenek.

Azok pedig, akik vezéregyéniségnek kiáltják ki magukat, a család, a kereszténység és a békesség ellenében vannak – fogalmazott. A csaknem negyed évezrede emelt szászvári római katolikus plébániatemplom kormányzati támogatással nemrégiben befejeződött megújítása során szerkezetmegerősítési, festési és energiatakarékosságot szolgáló munkálatokat végeztek el, és kicserélték a tetőzetet is. A felújított templomot Felföldi László pécsi megyés püspök áldotta meg, s mutatott be ünnepi szentmisét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.