Egyház

Ferenc pápa az újságíró mesterségét az orvoséhoz hasonlította

Ferenc pápa  az újságíró mesterségét az orvoséhoz hasonlította

Márton Andrea
2024. január 22., hétfő
Ferenc pápa  az újságíró mesterségét az orvoséhoz hasonlította

Küldetésnek nevezte Ferenc pápa a Rómában dolgozó vatikáni tudósítók munkáját, mivel azt szerinte a szakmai hozzáértés mellett lelki finomságnak és alázatnak kell kísérnie.

 


 

A katolikus egyházfő köszönetet mondott a Szentszéknél akkreditált újságíróknak, operatőröknek, fotósoknak és producereknek munkájukért, amikor hétfőn fogadta őket a Vatikánban. Azt mondta, a vatikáni tudósítók olyan közösséget alkotnak, amely küldetéssel rendelkezik.

Tudom, mekkora szenvedéllyel, munkátok iránti szeretettel és fáradsággal dolgoztok

 - mondta a pápa. Megköszönte, hogy a vatikáni tudósítók nap mint nap követik a Szentszék és az egyház eseményeit, elkísérik a pápát külföldi útjaira, és gyakran vasárnap és más ünnepnap is dolgoznak időt véve el saját családjuktól.

Az újságíró mesterségét az orvoséhoz hasonlította, mivel az újságíró is az emberiséget a betegségei gyógyításával igyekszik jobbá tenni, az újságíró "megtapintja a társadalom és a világ sebeit". Hozzátette, az ismeretek közzétételének szükségességét az igazság szeretetének kell kísérnie.

Arra a kérdésre, hogy miből áll a Vatikán-szakértő újságíró feladata, Ferenc pápa a 80 évesen még mindig aktív spanyol tudósító-pap Antonio Pelayót idézte, aki "a gyorsasága miatt könyörtelen, az egyházat érintő témái miatt kétszeresen kényelmetlen, ma már a médiapiac részét képező" mesterségről írt. Pelayo a vatikáni Kelemen-teremben tartott audiencián, az első sorból hallgatta a pápa szavait.

Ferenc pápa a vatikáni tudósítók főbb tulajdonságai között az alázatot emelte ki. Köszönetet mondott azért a tapintatért, amellyel az egyházat érintő botrányokról írnak.

 Köszönöm erőfeszítéseteket annak érdekében, hogy a látszat mögött megragadjátok a lényeget, nem hajtva fejet a sztereotípiák felületessége és a látványinformáció előre gyártott formulái előtt, melyek az igazság nehéz keresése helyett a tények könnyű katalogizálását és az előzetes sémák szerinti nézeteket választják

 - hangoztatta az egyházfő.

A vatikáni újságírónak ellen kell állnia az egyház képét manipulálni akaró tömegkommunikációnak, mely eltorzítja az egyházi híreket politikai értelmezést adva nekik vagy színes, súlytalan hírként kezelve azokat.

Nem könnyű, de a vatikáni tudósító nagyságát a szakmai ügyészséggel ötvözött lelki finomság adja

 - hangoztatta a pápa.

A vatikáni tudósító munkája az igazság felelősségének szilárd sziklájára épüljön a pletyka és az ideológiai olvasat bizonytalan iszapja helyett 

- mondta Ferenc pápa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.