Egyház

Tiltakozik az egyház, amiért színes bőrűként ábrázolnak civilek egy szentet

Tiltakozik az egyház, amiért színes bőrűként ábrázolnak civilek egy szentet

Kovács György
2023. december 6., szerda
Tiltakozik az egyház, amiért színes bőrűként ábrázolnak civilek egy szentet

Provokációnak nevezte a katolikus egyház, hogy egy civil szervezet plakátjain migránsként ábrázolja siracusai Szent Lucát. A helyi püspökség hívei szentségtörőnek tartják a plakátokat.

Fotó: Szent Luca eredeti ábrázolása. 

 

Szent Luca december 13-án esedékes ünnepnapja előtt Siracusa utcáin plakátok jelentek meg, melyen a megszokott ábrázolás helyett a szent arcát egy nigériai, egy bangladesi és egy arab, valamint egy európai nő vonásaival helyettesítették.

A kezdeményezés mögött a MetaBorgata szervezet áll, amelyet a szicíliai tartomány támogat a hátrányos helyzetű kerületek felzárkóztatása érdekében. Viviana Cannizzo, a szervezet szóvivője szerint a plakátok az ott élők többnemzetiségű valóságára mutatnak rá, és a befogadást kívánják előmozdítani - próbált érvelni a plakátok mellett.

A szent mindenki által ismert hagyományos vonásainak módosítása sokak vallási érzelmeit sérti. A hívőket megrázta, hogy mindez az őket oltalmazó szent ünnepnapja közeledtével történt

- reagált közleményben az egyház.

A IV. század elején, a Római Birodalom keresztényüldözésében mártírhalált halt Szent Luca Siracusában született. Ünnepnapja városi búcsúnak számít; Siracusa lakosai és a világ minden részéből hazatérő siracusaiak körmeneten vesznek részt, amelyen a szent embernagyságú ezüstszobrát a dómtól az ereklyéit őrző kápolnáig viszik a vállukon.

A plakátok:

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.