Egyház

A negyedik gyertya

A negyedik gyertya

Advent negyedik vasárnapja-idén Szenteste

2023. december 24., vasárnap
A negyedik gyertya

Advent negyedik vasárnapja.

 

 

Négy hete, az első karácsonyváró vasárnapon meggyújtott gyertya fénye még erőtlen volt. Aztán következett a második vasárnap, s az adventi koszorú már kissé fölfénylett. Jött aztán a harmadik, meg a mai negyedik, és a gyertyák fénye már szép erős.

Üzenetük teljes: hamarosan érkezik az újszülött gyermek, a Békesség Fejedelme. A mai vasárnap gyertyája a szeretet szimbóluma. A keresztény hagyomány szerint megidézi Keresztelő Szent Jánost is, aki Jézus eljövetelének kitartó hirdetője volt.

E nap sajátos XX. századi titulusa: aranyvasárnap – az ötvenes évekből való, abból a rideg időből, amikor a karácsony szavunkat a „fenyőünneppel” igyekeztek helyettesíteni. Ez gyenge kísérlet volt, a köznép makacsul, kitartóan ragaszkodott az ősi névhez. A kereskedőszótárban viszont meggyökerezett, s lett a nagy ajándékvásárlás jelképe. Igaz, a szolidaritást kifejező nap is ez, amikor a karitatív szervezetek áruházi gyűjtőkosarai rendre megtelnek adománnyal, a rászorulók segítésére szánt élelemmel. A sok évszázados egyházi hagyomány szellemében.

Advent: a várakozás ideje, a szentestén, amely ma a negyedik vasárnapra esik, pedig már örvendjünk, hogy megszületett a Megváltó.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.