Egyház

„Kapcsolódj be Te is!” – ifjúsági találkozó Szegeden az érzékenyítésért

„Kapcsolódj be Te is!” – ifjúsági találkozó Szegeden az érzékenyítésért

2017. július 6., csütörtök
„Kapcsolódj be Te is!” – ifjúsági találkozó Szegeden az érzékenyítésért
kapcsolodj_be_te_is02_gs

A szociális érzékenység fejlesztése áll a „Kapcsolódj be Te is!” projekt keretében, a szegedi találkozó középpontjában érzékenyítő foglalkozások vannak, de egy közös előadást is készítenek a fiatalok a Gen Rosso együttessel.

„Köszöntöm a bátrakat!” – elevenítette fel

Kondé Lajos

szeged-belvárosi plébános, a rendezvény házigazdája, miként köszöntötte öt évvel ezelőtt a „

Kapcsolódj be Te is!

” projekthét résztvevőit. Kiemelte, mennyire fontos odalépni a másik emberhez, akivel együtt élünk, akit ismerünk, s milyen fontos rá figyelni, időt szentelni rá. Megjegyezte, öt év után szárba szökkent a kezdeményezés, és méltatta azokat a fiatalokat, akik mernek hőssé válni azzal, hogy a másik emberre figyelnek, és nem magukkal akarnak foglalkozni a nyár közepén. Kondé Lajos szerint fontos, hogy a másik emberben meglássuk Isten arcát, akkor is, ha beteg, öreg, drogos vagy más problémával küzd. „Ti, akik itt vagytok, azt akarjátok megtanulni, hogy nyitott szívvel miként is kell odalépni a másik emberhez. Ez tesz hőssé titeket” – fogalmazott. Kifejezte reményét, hogy a „Kapcsolódj be te is!” program lendülete nem áll meg, s a mostani zajló szociális-érzékenyítő találkozó résztvevői további fiatalokat is be tudnak vonni, szerinte ugyanis akkor biztos a jövő, ha olyan emberek lesznek körülöttünk, akik érzékenyek környezetükre.

Reisz Piroska

, aki a 2014-es projekthét egyik résztvevője arról beszélt, hogy a környezetünkben lévő szociális problémák felismerése és kezelése nem csak a találkozó idején volt fontos számukra, azóta is találkoznak, s próbálják folytatni a munkát. Példaként elmondta, kétszer megrendezték a Csinosan egy jó célért divatbemutatót, nemzetközi ifjúsági találkozóra utaztak Berlinbe.

Peter Klasvogt

, a Dortmundi Szociális Akadémia igazgatója arról beszélt, hogy három évvel ezelőtt még nagyon kezdetleges volt a találkozó, ám mára mozgalommá nőtte ki magát, Közép-Európában és azon túl is 2-300 fiatal gyűlik össze ezeken az érzékenyítő projekthetekre és találkozókon, és mindenkit az a cél vezérel, hogy tegyen a környezetéért. Hozzátette, legyen bárki zsidó vagy keresztény, mindenkinek azonos alapokról indulunk, az egyik pillér a spiritualitás, a második a közösség, míg a harmadik pillér, amin áll minden vallás: az a szociális elhivatottság.

Széles Csongor

református lelkész, az EMMI ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkárságának megbízott főosztályvezető-helyettese azt hangsúlyozta, fontos észrevenni a körülöttünk élő embertársainkat, mert bár egyeseknek van ahhoz bátorsága, hogy bemenjen egy templomba, de nem ez a jellemző. Bátorította a fiatalokat, nyissák ki a szívüket, hiszen hazánknak olyan lelkületű emberekre van szüksége, mint akik részt vesznek a „Kapcsolódj be Te is!” találkozón. A program keretében szombaton 19.30-kor a Dugonics téren 50 fiatal a GenRosso zenekar három tagjával egy közös zenés, táncos, énekes előadásra készül. A

rendezvény

ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.