Egyház

A férfi és nő egymásra találása a népmesékben és mindennapjainkban

A férfi és nő egymásra találása a népmesékben és mindennapjainkban

2017. május 3., szerda
A férfi és nő egymásra találása a népmesékben és mindennapjainkban
AntalfaiM1

Antalfai Márta pszichoterapeuta, művészet- és meseterapeuta volt a szegedi CsaládEgyetem vendége május 2-án a Katolikus Házban. Az előadó sokoldalú tudományos munkásságának esszenciáját hallhatta a szép számmal megjelent hallgatóság.

Mióta az ember képes a kommunikációra, azóta létezik a mese is. A tanítása egybevág a modern pszichológia eredményeivel, csak a mese sűrítetten, szimbólumokon keresztül üzen a befogadójának. A mesék az emberiség mély tudását hordozzák az élet dolgairól: hogy válik a hős felnőtté, hogy válik éretté a párkapcsolatra, mi mindent kell leküzdenie ahhoz, hogy elnyerje a boldogságot. A népmesék egyik ismert záró mondata a „boldogan éltek, míg meg nem haltak”, mindannyiunk számára vágyott életcél, csakúgy, mint a pártalálás. Az életben a párkeresés sokszor egy egész életen át tart. A mesékben – s elsősorban a tündérmesékben - a boldogság, vagyis voltaképpen önmagunk láthatatlan másik felének, a „királynak, királynőnek” megtalálása előtt a főszereplők élet-halál küzdelméről olvashatunk. A párkeresésben, a kedves elnyeréséért vívott küzdelemben kapnak erőre, fejlődnek, válnak felnőtté a főszereplők. Milyen próbatételek segítik a felnőtté válást, amely a mesék üzenete alapján az egymásra találás záloga? Hogy van ez az életünkben? A párkapcsolatnak és a személyiségfejlődésnek is elengedhetetlen eleme a nehézségekkel való megküzdés. Próbákat kell kiállni, hogy előre léphessen a hős az általa választott úton. A számos érdekes mesepéldán keresztül érthettük meg, hogy az igazán felnőtt személyiség a másikért tud küzdeni, és ez egyben a saját személyes fejlődésének is az útja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.