Egyház

Bezárult a Szent Péter-bazilika szent kapuja, véget ért az irgalmasság szentéve

Bezárult a Szent Péter-bazilika szent kapuja, véget ért az irgalmasság szentéve

2016. november 20., vasárnap
Bezárult a Szent Péter-bazilika szent kapuja, véget ért az irgalmasság szentéve

Ferenc pápa a hagyományos vasárnapi mise elején behajtotta a Szent Péter-bazilika szent kapujának ajtószárnyait, és ezzel véget ért az irgalmasság szentéve.

Az irgalmasság rendkívüli szentéve tavaly december 8-án ennek a kapunak a megnyitásával kezdődött a Vatikánban. A katolikus egyházfő a hívek tekintetét a szegényekre, betegekre és szükséget szenvedőkre akarta irányítani az elmúlt évben, és ebben ő maga járt elöl példával. Az argentin származású pápa többek között rabok, hajléktalanok és migránsok előtt tárta ki a Vatikán kapuját. "Járjunk tovább együtt ezen az úton" - szólította fel a híveket a pápa. "Az ünnepség végén hálát adunk Istennek azért az ajándékért, amelyet az irgalmasság szentéve jelentett az egyháznak és sok jó szándékú embernek" - mondta a katolikus egyházfő az Úrangyala imádság előtt.

Ferenc pápa

egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a szentév sikeréhez. "Azokra az idős és beteg emberekre gondolok, akik szüntelenül imádkoztak, és felajánlották szenvedésüket a szentév sikeréért" - tette hozzá. Szentbeszédében Ferenc pápa azt hangsúlyozta, hogy bár a különleges imák és összejövetelek éve véget ért, az embereknek "sohasem szabad bezárniuk a megbékélés és megbocsátás kapuit". A katolikus egyházfő szerint mindennél fontosabb, hogy megtanuljunk túllépni "a rosszon és a különbözőségeken". A vatikáni csendőrség szerint a szentév lezárási ceremóniáján 70 ezer hívő vett részt a római Szent Péter téren szigorú biztonsági óvintézkedések mellett. Az egyház régebbi hagyományával ellentétben a pápa nem falazza be a szent kaput, amelyet a következő - várhatóan 2025-ben esedékes - szent évben nyitnak meg majd újra. A katolikus egyházban általában 25 évenként kerül sor szentévre, de a pápának lehetősége van rendkívüli szentévet hirdetni. Az elmúlt szentév során a katolikus hagyomány történetében először nemcsak Rómában nyílt ki a szent kapu, hanem a pápa buzdítására szerte a világon hasonló ajtók tárták ki szárnyaikat a hívek és a zarándokok előtt. Az olasz fővárosba összesen 20 millió zarándok érkezett az elmúlt évben az irgalmasság szentévéhez kapcsolódóan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.