Egyház

Kézműves üzletként működik a szegedi dóm kegytárgyboltja + FOTÓK

Kézműves üzletként működik a szegedi dóm kegytárgyboltja + FOTÓK

2016. augusztus 16., kedd
Kézműves üzletként működik a szegedi dóm kegytárgyboltja + FOTÓK
kegytargybolt02_gs

A szegediek közül se mindenki ismeri, pedig érdemes látogatást tenni a felújított dóm altemplomban található úgynevezett art shopba, ami több, mint egy hagyományos kegytárgybolt vagy kézműves üzlet. A boltban olyan különlegességek kaphatóak, mint a pannonhalmi, tihanyi és bakonybéli bencés rend monostorainak termékei, a zirci ciszterciek és a kismarosi ciszterci nővérek kézműves lekvárjai, szörpjei, valamint a szegedi ferences kolostor műhelymunkái.

Az art shop fő profilja a szerzetesi termékek, vagyis a magyarországi monostorok és kolostorok készítményeit árulják. Kapható itt kézműves csokoládé, kézműves sör, különféle teák, szappanok, natúr kozmetikumok, az eredeti receptet őrző gyógylikőrök - ezeket mind a bencés és ciszterci rendek jegyzik; lekvárokból, szörpökből és ivólevekből pedig a kismarosi ciszterci nővérek tradicionális receptjeihez juthatnak hozzá a kézműves termékek iránt érdeklődők. "A bencés és ciszterci hagyományoktól némileg eltér a ferences modell, mivel az a szegedi kolostorban működő műhelyeket igyekszik összefogni. Mivel a ferenceseknek nem voltak saját földjeik, ezért termékeik előállításában a helyiek segítségére támaszkodtak. Ez ma is ugyanígy működik" - említette érdekességképpen

Kiss Norbert

egyháztörténész. A szegedi ferencesek a természetes alapanyagok felhasználásával készült ehető és iható készítmények mellett méhészeti és kerámiatermékekkel is bemutatkoznak az art shopban.

kegytargybolt33_gs

Aki itt vásárol, biztos lehet benne, hogy kizárólag kézzel készült, száz százalékig természetes összetevőket tartalmazó termékhez jut, melynek árából az adott rendet támogatja. Természetesen, az említett szerzetesrendek műhelyeiben kegytárgyakat is készítenek, például a bakonybéli bencés monostor szerzeteseitől olyan másolatok kerülnek Szegedre, melyek tökéletes lenyomatai a műkincsértékű kegytárgyaknak. "A shop nem klasszikus kegytárgybolt. Az időszaki kiállításokhoz kapcsolódva a szerzetesrendek kiadványai is megtalálhatóak itt, melyek azok történetét, célkitűzéseit mutatják be. Az üzletben a pannonhalmi, tihanyi és bakonybéli bencés monostor, a zirci és kismarosi ciszterci rend, valamint a szegedi ferences kolostor műhelymunkáit vásárolhatják meg szuvenírként a turisták, de a szegedieket és környékbelieket is szívesen is várjuk, ha valamilyen különlegességre, exkluzív ajándékra vágynak" - folytatta az egyháztörténész.

Peregi Dóra

, a dóm látogatóközpont vezetője portálunknak elmondta, az art shop a központ információs pultja felől közelíthető meg, nyári nyitvatartási idejük alatt keddtől péntekig 9 és 17 óra között, péntektől vasárnapig pedig 9 és 19 óra között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.