Egyház

Szentmisével, zarándoklattal emlékeznek meg Mindszenty József haláláról

Szentmisével, zarándoklattal emlékeznek meg Mindszenty József haláláról

2016. május 7., szombat
Szentmisével, zarándoklattal emlékeznek meg Mindszenty József haláláról

Mindszenty József bíboros-hercegprímás halálának évfordulóján Erdő Péter bíboros mutat be szentmisét szombaton az esztergomi bazilikában, a néhai főpásztor sírja felett. A szentmisére kerékpáros, kenus és gyalogos zarándokokat is várnak - közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-vel.

A néhai főpásztor sírja felett bemutatott szentmisén

Palánki Ferenc

debrecen-nyíregyházi megyés püspök mond szentbeszédet. Az eseményre a hagyományos országos zarándoklat keretében kerékpárral érkeznek a budapesti Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola diákjai, a budapesti Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium tanulói pedig kenuval "zarándokolnak" Esztergomba. Az idén alapításának 25. évfordulóját ünneplő esztergomi Mindszenty József Katolikus Általános Iskolának - a jubileumi év lezárásaként - mind a 260 diákja és 20 tanára is részt vesz az országos zarándoklaton.

Mindszenty József

1892-ben született, XII. Pius pápa 1944-ben nevezte ki veszprémi püspökké, röviddel ezután a nyilas kormány bebörtönözte. Esztergomi érsek és Magyarország hercegprímása 1945-ben lett, bíborosi rangot 1946-ban kapott. A bíborost 1948. december 26-án törvényellenesen letartóztatták, majd koholt vádak alapján 1949 júliusában másodfokon életfogytiglani fegyházra ítélték. Hat év budapesti börtön után, megromlott egészsége miatt, 1955. augusztus 17-től Püspökszentlászlón, november 2-tól Felsőpetényben tartották fogva. Onnan szabadították ki 1956. október 30-án. November 4-én hajnalban a szovjet csapatok támadása után az Egyesült Államok nagykövetségén kapott menedéket. A követséget csak 15 évvel később, 1971. szeptember 28-án hagyhatta el, ekkor előbb Rómába, majd Bécsbe ment. Mindszenty József 1975. május 6-án halt meg, Mariazellben temették el. A Legfelsőbb Bíróság 1990. május 18-án ártatlannak nyilvánította. Holttestét 1991. május 4-én ünnepélyesen hazahozták, majd újratemették az esztergomi bazilika altemplomában. A mártír sorsú bíboros boldoggá avatási pere 1994-ben kezdődött és jelenleg is folyamatban van a Vatikánban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.