Egyház

Defibrillátort adományoz a Lions Club a Szeged-Csanádi Egyházmegyének

Defibrillátort adományoz a Lions Club a Szeged-Csanádi Egyházmegyének

2016. február 10., szerda
Defibrillátort adományoz a Lions Club a Szeged-Csanádi Egyházmegyének
defibrillator_eletmentes

Félautomata defibrillátort adományoz a Szeged Első Lions Club a Szeged-Csanádi Egyházmegye számára. A gépet a dómban helyezik el.

A

Varga Endre

professzor kezdeményezésére létrejött támogatás célja, hogy a Szeged belvárosában található, jelentős turisztikai központként működő épületnél legyen egy olyan életmentő készülék, amely hatékonyan léphet fel a hirtelen szívhalállal szemben. A mintegy 600 ezer forint értékű, "beszélő" készülék kezelése rendkívül egyszerű, így szükség esetén bárki használhatja. A műszert az altemplom Somogyi utca felőli bejáratánál helyezik majd el. A Szeged Első Lions Club támogatásának köszönhetően hamarosan hasonló újraélesztő készüléket helyeznek el a Szegedi Vásár és Piac Kft., valamint a Szegedi Sport és Fürdők Kft. területén is.

Hirtelen szívhalál

A hirtelen szívhalál gyakran kiszámíthatatlan: szívbetegeken illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat, az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el. A Magyar Kardiológusok Társaságának közleménye szerint Magyarországon naponta 70-en szenvednek hirtelen szívhalált. A tragédiát leggyakrabban bizonyos öröklődő szívbetegségek, a koszorúér-betegség, illetve a szívritmuszavar okozza, ám számos esetben nem lehet előre számítani a bekövetkeztére, ismert szívbetegség nélkül is kiválthatja a stressz, a fizikai megterhelés, vagy egyéb provokáló tényező. Bár örökletes tényezők hajlamosíthatnak a szívleállásra, ezek sokáig egyáltalán nem okoznak gondot, így a beteg és orvosa sem figyel fel rá. A hirtelen szívhalál akár fiatal korban is bekövetkezhet genetikai rendellenességek, szívizomgyulladás esetén. 35 év feletti férfiaknál leggyakoribb ok a koszorúér betegsége. A kamrák ritmuszavara szintén egy potenciálisan életveszélyes állapot, amely azt eredményezi, hogy a szív nem tud megfelelő mennyiségű vért továbbítani és így oxigénnel ellátni a szervezetet, és az illető elveszti a tudatát. Amennyiben a koszorúerek beszűkülnek, akár a fizikai, akár a lelki terhelés előidézheti a szív pumpa funkciójának csökkenését, fibrillációhoz, kamraremegéshez, végül szívhalálhoz vezetve. Ez a folyamat 5 percen belül visszafordítható, de 10 percen túl már kevés a túlélés esélye.

Mi utalhat a hirtelen szívhalálra?

Ha a szív- és érrendszeri betegségek ismertek, a hirtelen szívhalál kockázata is valószínűsíthető. Amennyiben valaki fáradékony, gyakran alakul ki légszomja, szegycsonttáji fájdalmat érez, vizsgáltassa meg szívét, a panaszok a koszorúér betegségére utalhatnak. Óvatosnak kell lennie annak is, akinek magas a vérnyomása, dohányzik, stresszes, cukorbetegségben szenved, mozgásszegény, egészségtelen életmódot folytat vagy a családjában előfordul keringési rendszeri megbetegedés, hiszen ezek a különböző szívbetegségek rizikófaktorai. Bár a hirtelen szívhalál konkrét előjelek nélkül is bekövetkezhet, ám a szívbetegségek időben történő felderítése nagy lépés a megelőzésben.

Mit tehetünk hirtelen szívhalál esetén?

A szívleállást követő első 4-5 percben még agykárosodás nélkül újból megindítható a vérkeringés. A szívhalát követő 10. percig még van esély az újjáélesztésre, ám ekkor már valószínűleg nem kerülhető el az agy visszafordíthatatlan károsodása, a 10. perc után pedig már sajnos minimális az életben maradás esélye. Amennyiben szívleállás gyanúja miatt kell segítenie valakin, azonnal hívja a mentőket, majd - akár laikusként is - alkalmazhatja az alapszintű újraélesztés lépéseit: tegye szabaddá a légutakat, gyakoroljon ritmikus nyomást a mellkasra, majd alkalmazzon befúvásos lélegeztetést! A szív munkájának újraindításához elektromos defibrillátorra van szükség, a lélegeztetéssel és a mellkasi kompresszióval csak időt nyerhetünk a segítség megérkezéséig. A defibrillálás után kialakuló ún. elektromos csendben beindul a szív saját ingerképző munkája, amely már megfelelő frekvenciával működve alkalmas a szervezet vérellátására.

Miért van szükség defibrillátorra?

A hirtelen szívhalál Magyarországon vezető halálok. Évi 50.000 haláleset szív-keringési eredetű okból következik be. Ebből 20 ezer eset a kórházon kívül történik. Az esetek 65-85%-ban kamrai szívritmuszavar, ún. kamrafibrilláció áll a háttérben, amelyet a szívizomzat kaotikus elektromos tevékenysége jellemez, amely lehetetlenné teszi a szív normális mechanikai működését. A kamrafibrilláció egyetlen, hatásos kezelési módja a defibrillálás, amely során áramot vezetnek keresztül a szíven.

Félautomata defibrillátort helyeznek el a dóm altemplomában - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=608229

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 10.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.